Ömer Çiltaş, Bahçelievler Belediye Meclis Üyeliği için aday olacağını açıkladı

“Para pul ve servete önem vermedim, hep ikinci plana ittim. Kibir ve gururdan Allah’a sığınmaya çalıştım. İnsanlara hep yardımcı olmaya çalıştım” diyen hayırsever, Yeşil İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Ömer Çiltaş, yerel seçimlerde Bahçelievler Belediyesi Meclis Üyesi Adayı olacağını açıkladı.

Ömer Çiltaş, Bahçelievler Belediye Meclis Üyeliği için aday olacağını açıkladı

“Para pul ve servete önem vermedim, hep ikinci plana ittim. Kibir ve gururdan Allah’a sığınmaya çalıştım. İnsanlara hep yardımcı olmaya çalıştım” diyen hayırsever, Yeşil İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Ömer Çiltaş, yerel seçimlerde Bahçelievler Belediyesi Meclis Üyesi Adayı olacağını açıkladı.

Ömer Çiltaş, Bahçelievler Belediye Meclis Üyeliği için aday olacağını açıkladı
05 Mart 2018 - 00:41 - Güncelleme: 09 Mart 2018 - 18:03
Reklam

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olan Bahçelievler ilçesinde dönüşüm tesisi işleten Yeşil İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Ömer Çiltaş, yerel seçimler için şimdiden Bahçelievler Belediyesi Meclis Üyesi Adayı olacağını açıkladı. Zenginden değil fakirden oy isteyeceğini söyleyen Ömer Çiltaş, “Mecliste el kaldıran değil, yönetime katılan ve bireysel çalışmalar yapan bir meclis üyesi olacağım” dedi.

“Milyonların yaşadığı kalabalık şehirde nefes alamayacak duruma geldiyseniz artık bir şeylerin yapılması gerekiyor” diyen Ömer Çiltaş “İstanbul’un birçok ilçesinde olduğu gibi Bahçelievler ilçesinde de, çarpık kentleşmenin ve betonlaşmanın esiri oldu. Betondan geçilmeyen, çarpık yapılaşan mega kent, yeşil alanı bırakın, nefes alınmaz hale geldi. Yarınlarımız olan çocuklarımız için çevremize sahip çıkıp, gerekli çalışmalarımızı yapmalıyız. Ayrıca deprem riski bulunan bir kentte insanların olası bir tehlike anında çıkabilecekleri açık alanlara ihtiyacı vardır. Ama birçok yerde bu tür alanlar yok” diye konuştu.

PEKİ, NEDİR GERİ DÖNÜŞÜM?
Geri dönüşüm sayesinde hammaddelerin azalması ve doğal kaynakların tükenmesi önlenecek, böylelikle ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır. Geri dönüşebilen maddeler; cam, kağıt, alüminyum, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, beton, organik atıklar ve elektronik atıklardır. İnsanların sosyal ve ekonomik faaliyetleri sonucunda işe yaramaz hale gelen, kullanım süresi dolmuş yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken maddelere genel olarak atık denmektedir. 

ATIK İLE ÇÖP BİRBİRİNDEN FARKLI
Atık ile çöp birbirinden farklı ve karıştırılmaması gereken kavramlardır. Çöp içinden, kağıt, karton cam, metal, plastik gibi maddeler ayrıldıktan sonra geride kalan ve hiçbir şekilde geri kazanımı veya geri dönüşümü mümkün olmayan artık malzemeye denmektedir. Yani çöp düzenli depolanması veya bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre geri dönüşüm veya geri kazanım işlemlerine tabi tutulması gereken, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımdır.

Teknolojik gelişmeler, hızlı nüfus artışı, tüketim alışkanlıklarının günden güne değişmesi ve buna benzer birçok nedenden dolayı doğal kaynaklar hızla bozulmakta ve azalmaktadır. Doğal kaynaklardaki bu deformasyona ek olarak doğaya bırakılan atık miktarı da hızla artmaktadır. Atıkların artması, özelliklerinin değişmesi, doğada yıllarca çözünmeden ve yıkıcı etkisini yitirmeden kalabilen atıkların çoğalması gibi birçok etken çevre adını verdiğimiz ortamın kullanım amaçlarının dışına çıkmasına yani çevre kirlenmesine sebep olmaktadır.

DOĞAL KAYNAKLARIMIZI KORUMALIYIZ
Tükettiğimiz maddeleri yeniden dönüşüm halkası içine katabildiğimiz zaman öncelikle bunların tekrar ham madde olarak kullanılmasını sağlamış oluruz. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması doğadan aldıklarımızı tekrar doğaya vererek azda olsa engellenmiş olur. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar ham madde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. 

Çöpteki nesneleri ham madde olarak kullandığımız vakit çevre kirliliğinin her geçen gün artmasını da önleyebiliriz. Hurda kağıdı tekrar kağıt imalatında kullandığımızda hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltıyoruz. Çevremize-doğaya, ülke ekonomisine ve de kendimize olan sorumluluğumuzdan dolayı günümüzde hepimizin yeniden dönüşüm projesi içinde yer alması gerekmektedir.

TASARRUFU SAĞLAMALIYIZ
Geri dönüşüm sırasında uygulanan fiziksel ve kimyasal işlem sayısı, normal üretim işlemlerine göre daha az olduğu için, geri dönüşüm ile malzeme üretilmesinde önemli bir enerji tasarrufu sağlanır. Geri dönüşüm sayesinde hammaddelerin azalması ve doğal kaynakların tükenmesi önlenecek, böylelikle ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. Geri dönüşüm sayesinde çöplüklere daha az atık gider ve buna ek olarak bu atıkların taşınması ve depolanması kolaylaşır, çünkü artık daha az çöp alanı ve daha az enerji gerekmektedir.

KAÇIMIZ ÇEVREYE DUYARLIYIZ?
Kaçımız atıklarımızı geri dönüşüme veriyoruz? Dünya'nın birazcık daha yaşanılabilir hale gelmesi için çaba sarf ediyor muyuz?  1 ton kağıdı geri dönüştürmek; 2583 litre yağı, 26.497 litre suyu, 2523 litre çöp sahasını kurtarır. 1 ton kağıdı geri dönüştürerek 17 ağacı kurtarabiliriz. Dünya'daki bütün bilgilerin %95'i hala kağıtlarda saklanıyor. Çoğunun yüzüne geri dönüp bakılmıyor bile... Her gün 27,000 ağaç tuvalet kağıdı üretmek için kesiliyor.

Bir ton plastiği geri dönüştürerek 7570 litre yakıtı kurtarabiliriz. Tek bir plastik şişeyi geri dönüştürmek yaklaşık 6 saat yanabilecek 60W'luk bir ampul için yeterli enerjiyi muhafaza edebilir. Binlerce deniz canlısı yanlışlıkla deniz anasına benzeyen poşetleri yutarak ölmekte. Alüminyumu geri dönüştürerek yeni bir alüminyumu işlerken harcanan enerjiden %95 oranında tasarruf edebiliriz. Bir tane alüminyumu geri dönüştürmek 2 saat izleyebileceğiniz bir televizyonun enerjisinden tasarruf edebilir.
 
GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN NE YAPABİLİRİZ?
• Geri dönüşümü destekleyin. Ambalajında geri dönüşüm işareti olan ürünleri yeğleyin. 
• Cam ambalajın binlerce yıldır geri döndüğünü ve içindeki ürünün camla hiçbir etkileşimde bulunmadığını bilerek alın. 
• Plastik poşet ve yiyecek kapları gibi plastik ürünleri yeniden kullanın. 
• Plastik tıraş bıçağı, çakmak, tükenmez kalem, folyo pişirme kapları gibi tek ya da çok az kullanımlık ürünleri kullanmayı en aza indirin. 
• Az miktardaki alışverişlerinizde plastik poşet kullanmayın. 
• Büyük boy ürünleri kullanın. Hacmi fazla ürünler hem daha fazla kulanım hem de daha az ambalaj tüketimi demektir. 
• Şişe ve kavanoz gibi cam saklama ürünlerini tekrar kullanın. 
• Atmak istediğiniz cam malzemeleri organik çöplerle birlikte atmayın. Biriktirip en yakınınızdaki cam kumbaralarına atın. 
• Cam şişe ve kavanozları atarken renklileri ve renksizleri ayırın. Metal kapakları çıkartın. 
• Çok fazla ambalaj malzemesi kullanılmış ürünleri almayın. 
• Çocuklara oyuncak alırken dayanıklı olmasına dikkat edin. Oyuncaklar bozulduklarında çöpe giderler ve geri dönüşümleri çok zordur.
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum