MEB bu kanunsuz uygulamaya son vermeli!..

Sürücü belgeleri harçları ile bir üst belge alımında yaşanan sıkıntıları ele alan TÜKODER Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

MEB bu kanunsuz uygulamaya son vermeli!..

Sürücü belgeleri harçları ile bir üst belge alımında yaşanan sıkıntıları ele alan TÜKODER Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

MEB bu kanunsuz uygulamaya son vermeli!..
11 Nisan 2016 - 12:09 - Güncelleme: 11 Nisan 2016 - 12:18
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Bağcılar Şubesi, Danış Meclisi toplantısını gerçekleştirdi. TÜKODER Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şubesi Başkanı Aziz Koçal toplantı öncesinde, tüketicilerin sürücü belgeleri ile ilgili bir üst belge alımında yaşadıkları mağduriyetleri konu alan bir basın açıklaması yaptı.

“Bir üst sınıf sürücü belgesi almak isteyen tüketiciler hak gaspı yaşamaktadır” diyen Başkan Aziz Koçal, sürücü belgesi harçlarının yüksekliğine de dikkat çekti. Bir üst belge alınırken yaşanan sıkıntıları örneklerle anlatan Başkan Koçal, “Bu bir hak gasbıdır. Kazanılmış hakkımız yok olmaktadır. Bu haksız ve yasal dayanağı olmayan uygulama yüzünden vatandaş iki misli kurs ücreti ödemek zorunda kalmaktadır. Ülke genelinde on binlerce vatandaşın bu anlamda mağdur olduğu düşünüldüğünde vatandaşın cebinden haksız bir şekilde milyonlarca lira para çıkmaktadır. MEB bir an önce bu kanunsuz uygulamaya son vererek tüketicilerin mağduriyetine son vermelidir” diye konuştu. 365/Haber Merkezi 

MEB bu kanunsuz uygulamaya son vermeli!..

İşte basın açıklamanın tamamı:
BASIN VE KAMUOYU DİKKATİNE...

Bir üst sınıf sürücü belgesi almak isteyen tüketiciler hak gaspı yaşamaktadır. 
17 Nisan 2015 tarihli ve 29329 sayılı resmi gazete yayınlanan ve 1.ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren Karayolu trafik yönetmeliğinde değişiklik yapılarak sürücü belgesi sınıfları AB ülkeleri ile uyumlu hale getirilerek yeniden düzenlenmiştir. Hangi sınıf sürücü belgesi ile hangi araçların kullanılabileceği belirtilmiştir. 
Aynı yönetmeliğe 32.madde ile geçici madde 10 eklenerek Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren; “B sınıfı sürücü belgeleri M,B1,B,D1,ve F sürücü belgesi olarak değiştirilir.Bu maddenin  yürürlüğe girdiği tarihten önce Motorlu taşıt sürücü sertifikası sahibi olanlar ile sürücü kurslarına kayıt yaptırmış olanlar içinde yukarıdaki  fıkra hükümleri uygulanır.Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sürücü belgesi sahibi olanlar ,sürücü belgelerini  belirlenen süre içinde değiştirinceye kadar ,sahip oldukları sürücü belgesi sınıfının birinci fıkrada belirtilen karşılığı olan sınıf ile kullanılan araçları sürmeye yetkilidirler.” Hükmü yer almaktadır. 
Yukarıda görüldüğü gibi 1 OCAK 2016 Yılından önce B sınıfı sürücü belgesi veya sertifikası olan sürücü kursuna yazılan vatandaş bu belgesinin karşılığı olan D1(MİNÜBÜS) cinsi aracı kullanabilmektedir. B sınıfı sürücü belgesini ve sertifikasını D1 sınıfı olarak değiştirebilmektedir. Ancak Milli Eğitim bakanlığı Özel öğretim kurumları genel müdürlüğü 10/06/2016 tarih ve 1539599 Sayılı genelgesiyle yukarıdaki yönetmelik hükümlerini yok sayarak; “Karayolu trafik yönetmeliği hükümlerine göre 01.01.2016 tarihinden önce sürücü belgesi sahibi olanlara mevcut sürücü belgeleri ile bazı araçları kullanma imkanı tanınmıştır. Sürücü kurslarına kayıt yapılırken sürücü belgesi ve sürücü sertifikası olan kişiler farklı bir sınıf sertifika almak istemeleri durumunda ilgi (a) yönetmeliğin 39 uncu maddesindeki hükümlere göre yapılacaktır. Mevcut belge veya sertifikası hangi türden ise bu belge ile farklı bir sınıf sertifika almak isteyenlerin mevcut belge veya sertifika ile kayıt işlemi gerçekleştirilecektir. B sınıfı sürücü belgesi olan bir kişi bu belge ile kullanacağı araç türüne bakılmaksızın farklı bir sınıf sertifika almak istediğinde mevcut belgesiyle kaydı gerçekleştirilecektir. Diğer bir ifadeyle B sınıfı sürücü belgesi olanlar M B1 B D1ve F sınıfından araçları kullanabilmektedir. Bu kişiler D veya C sertifika sınıfından birini almak istemesi durumunda Özel MTSK Modülüne mevcut sürücü belgesi bölümüne B sınıfı sürücü belgesinin bilgileri yazılarak sisteme bu şekilde tanımlanacaktır.” Şeklinde uygulama yönetmeliğini uygulamaya koymuştur. 
MEB bu genelgesine istinaden vatandaşlarımız hak gasbına uğrayarak yasal hakkını kullanamamakta ve ekonomik olarak mağdur olmaktadır.
Örnek verecek olur isek;
B sınıfı sürücü belgesi veya sertifikası üzerinden farklı D(otobüs) sürücü belgesi almak istendiğinde 14 ders direksiyon uygulama dersi  karşılığı kurs fiyatı 1200 tl
D1 Sınıfı  sürücü belgesi veya sertifikası üzerinden farklı D(otobüs) sürücü belgesi almak istediğinde 7 ders direksiyon uygulama dersi karşılığı kurs fiyatı 675 tl
B sınıfı sürücü belgesi veya sertifikası  üzerinden farklı  C(kamyon-çekici) sürücü belgesi almak istediğinde 20 ders direksiyon uygulama  dersi karşılığı kurs fiyatı 1760 tl
D1 Sınıfı sürücü belgesi veya sertifikası üzerinden farklı C(kamyon-çekici) sürücü belgesi almak istediğinde 10 ders direksiyon uygulama dersi karşılığı  kurs fiyatı 840 tl ödenmektedir.
Örnekte de  görüldüğü gibi B sürücü belgenizi değiştirirken D1 sınıfı sürücü belgesi olarak değişmesine rağmen bir üst sürücü belgesi almak istediğinizde MEB bu yönetmeliği hükümlerine göre sürücü kursları sisteme Mevcut belgenizi B sınıfı olarak girmek zorunda. Örnek te görüldüğü gibi B sınıfı belgelerin harçları yüksek D1 sürücü belgelerinin harçları ise düşüktür.
 Bu bir hak gasbıdır. Kazanılmış hakkımız yok olmaktadır. Bu haksız ve yasal dayanağı olmayan uygulama yüzünden vatandaş iki misli kurs ücreti ödemek zorunda kalmaktadır. Ülke 
genelinde on binlerce vatandaşın bu anlamda mağdur olduğu düşünüldüğünde vatandaşın cebinden haksız bir şekilde milyonlarca lira para çıkmaktadır.. MEB  bir an önce bu kanunsuz uygulamaya son vererek tüketicilerin mağduriyetine son vermelidir..
Diğer bir konu ise;
SÜRÜCÜ BELGESİ HARÇLARIDIR 
Bilindiği üzere AB uyum yasaları doğrultusunda Karayolu Trafik yönetmeliğinde; Sürücü eğitimi müfredatı, sınav sistemi ve sürücü kursları standartları yeniden belirlenmiş Bununda Sürücü kursu ücretlerine önemli bir yansıması olmuştur. Ayrıca kurs ücretlerinin üzerine hiçbir AB ülkesinde uygulanmayan ve alınmayan Sürücü belgesi harçları da eklenince maliyet açısından neredeyse AB nin en yüksek maliyetli sürücü belgesi alınan ülkesi olduk.
Örneğin :CE (Kamyon ,çekici römorklu)sınıfı  sürücü belgesi nin toplam maliyeti minumum 6000 tl yi bulmaktadır..Yani asgari ücretli bir vatandaşın ağır vasıta şoförü olması oldukça güç hale gelmiştir..
Ancak incelendiğinde maliyeti artıran en önemli unsurun her sürücü belgesinden  yüksek oranda alınan harçlar olduğu görülecektir.
Örneğin; CE sınıfı sürücü belgesi almak isteyen vatandaş toplamda 2000 tl civarında Sürücü belgesi harcı ödemektedir.
Ülkemizde Trafik harçları kanununa istinaden Her sürücü belgesinden alınan harçlar hiçbir avrupa ülkesinde alınmamaktadır. Bu nedenle alınan harçlar AB müktesabatına uygun değildir. Nasıl sürücü eğitimde müfredatında, sınavlarda ,standartlarda AB Müktesabatına uygun düzenleme yapılmışsa aynı düzenleme sürücü belgesi harçlarında da yapılmalıdır. Devlet harç almak yerine binlerce insanımızın ölmesine neden olan trafik kazalarının önlenmesi için sürücü eğitimini geliştirme adına kurumları teşvik etmeli ve eğitimin standartlarını yükseltmelidir. 
Aziz Koçal
Tüketiciyi Koruma Derneği 
Bağcılar Şube Başkanı Ve
Genel Başkan Yardımcısı


YORUMLAR

  • 0 Yorum