İstanbul'da Deprem ''FELAKET'' Olmasın! 


İstanbul depreminin, bilimsel olarak bakıldığında yaklaştığı görülüyor.  Yer bilimcilerin ortak söylemi olarak İstanbul’da 7 üzeri bir deprem olması konuşuluyor.

99 depreminden sonra ülkemizde Yapı denetim mekanizması sayesinde belirli bir standart yakalandı. 
Bu deprem yönetmeliği en son 2018 yılında güncellenerek şu anki durumda Japonya standartlarına geldiğimizi uzmanlardan dinledim. 

Yeni yapılan kamu kurumları (Hastane, TOKİ, okul vs.) hiç şüphesiz muazzam bir teknikle yapılıyor...
9 üzerindeki bir depremde bile faaliyetlerine ara vermeyen hastaneler inşa ediliyor.

Bu kamu kurumlarında yapılan yeni binaların taşıyıcı kolonlarına sismik izolatör denilen bir araç yerleştirilerek depremin şiddetini azaltan teknikler kullanılıyor. 

Bunlar çok güzel ve olması gereken hamleler. 
İşte tıpkı kamu binaları gibi evlerimizin ve yüksek katlı binalarımızın bu şekilde inşa edilmesi artık isteğe bağlı olmaktan çıkartılıp, zorunlu hale getirilmelidir diye düşünüyorum.

İstanbul’da çok fazla sayıda eski binaların olduğunu düşünürsek, müthiş bir tehlikenin bizi beklediğini görmek çokta zor olmasa gerek.

Burada güçlü ve büyük Türk devletinin öncülük etmesi gerekiyor.

Acil bir şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile belediyelerimizin ortak bir plan yapıp, İstanbul’daki her binanın deprem muayenesi olması gerekir. 

Sağlam olmayan binaların yıkılması ve yenilenmesi vatandaşlar tarafından ekonomik bir zorluk olarak gözükmektedir.

Bunun çözümü için basit bir şey söylemek istiyorum.

Ekonomik gücü olmayan insanların yaşadığı bu binaların kat irtifa sayısını bir nebze yukarı çekebilirsek eğer bina yenilenmesinde büyük iş yapmış oluruz diye düşünmekteyim. 

Örneğin 5 katlı bir binayı yenilemek için özel bir inşaat firmasıyla anlaşma yapsanız size aynı oranda yenilenen bir bina veremez.

Fakat kat irtifa sayısını 5 değil de 8-9 gibi yükseldiğini düşünürsek o zaman hem özel şirketler hem TOKİ zarara uğramadan binaların yenilenmesi sağlayabilir. 

Fikirler ve projeler tabi ki geliştirilebilir, başka formüller üretilebilir.
Fakat artık harekete geçmenin zamanıdır… 

Ülkece bir felakete daha maruz kalmak istemiyoruz!

Kalın sağlıcakla…