Migrenim tuttu, ne yapmalıyım?


Neredeyse her 4 kadından ve her 10 erkekten birinde migren var. Bazen migren ağrıları çok sıklaşıp şiddeti de oldukça artabiliyor. Çok sık ağrı kesici almak önerdiğimiz bir durum değil.  Ayrıca ağrı kesicinin fazla alımı, migren ataklarının sıklığını da arttırarak kişiyi kısır döngüye sokabilir.
 
Peki, iş yerinde çalışırken veya evdeyken migren atağının başladığını hissedersek neler yapabiliriz?
Öncelikle pencereyi açarak odaya temiz hava gelmesini sağlamalıyız. Odadaki oksijen seviyesinin yükselmesi ve serinlemesi ağrınıza iyi gelecektir.
 
Belirli bölgelere baskı uygulayarak ağrınızın şiddetini azaltabilirsiniz. İki kaş arası ve burun köküne, şakaklara ve ense bölgesine parmaklarımızla baskı uygulayabiliriz. Yine aynı alanlara soğuk uygulama ağrınızı rahatlatacaktır. Migrende damarlar genişleyerek ağrı kimyasalları salındığı için soğuk ve baskı bunları bir nebze önleyecektir.
 
Eğer o gün tüketmediyseniz 1 fincan kahve sizi rahatlatacaktır. Kafeinin ağrı kesici etkisi vardır. Bazı ağrı kesici kombinasyonlarının içinde kafein olması nedeni budur. 300 mg’ın üstüne çıkmamak gerekir, bu da 2 fincan Türk kahvesi veya 6 bardak çay eder.
 
Kahve ile aranız çok yoksa papatya, rezene, melisa gibi çayların bir miktar ağrı kesici ve uyku verici etkisi vardır. Yine içine katacağımız toz zencefilin antienflamatuar etkisi vardır. Uyumak migren ağrısı için rahatlatıcı etki yaratır.
 
Su tüketimini arttırmak ağrı kimyasallarının vücuttan atılımını hızlandırarak sizi rahatlatacaktır.  Kilo başına 30 cc su tüketmeliyiz. Yani ortalama 70 kilo bir insanın 2 lt üzerinde tüketmesi gerekir.
 
Beyaz renkli floresan ışığın migren atağı sırasında rahatsız edici ve ağrı şiddetini arttırıcı özelliği vardır. Mümkünse loş ortama geçilmeli. Mavi ışığın da retina üzerine uyarıcı etkisi nedeniyle uykuyu kaçırıcı ve ağrıyı tetikleyici etkilerinden bahsedilir. Bilgisayara ve telefona bakmak zorundaysak parlaklığı en kısıkta kullanmalıyız. Mavi ışık filtresi içeren programlar indirebiliriz. Mavi ışık filtresi özelliği olan gözlükler de çok pahalı değiller.
 
Magnezyumun özellikle mens öncesi migren ağrılarını rahatlatıcı etkileri vardır. Günlük 50-100 mg B6 vitaminiyle beraber alınan magnezyum bu dönemdeki ağrılara oldukça yardımcı olmaktadır. Eğer günlük diyetinizin magnezyum içeriği düşükse takviye almadan önce besinlerle arttırmayı düşünebiliriz. Magnezyumdan zengin besinler tam tahıllar, baklagiller, yeşil sebzeler, çekirdek, kuru meyveler ve kuruyemişlerdir. En fazla halde kabak çekirdeği, badem ve ıspanakta bulunur.
                                                                 
 Sağlıkla kalın…