Çocuklardaki migrene dikkat!


 Migren hep erişkin hastalığı olarak bilinir, fakat çocukluk çağında da çok sık gözlenir. Hatta ileri teknolojik görüntüleme teknikleri anne karnındaki bebeğin bile baş ağrısı çektiği gösterilmiş.
 
Çocuklukta baş ağrısı sıklıkla ateşli hastalıklarla beraber gözlense de bir sebebe dayandıramadığımız tekrarlayan ağrılarda çocuğu mutlaka ciddiye almalıyız. Çocuklar bazen ilgi çekmek için, bazen de ebeveynleri taklit etmek için baş ağrısından şikayet edebilirler. Söyleyemedikleri şeylerin dışavurumu olarak ve istismarı da maalesef akılda bulundurmak gerekebilir.    
 
Oyun çocukluğu döneminde çocuğun oynamayı birden bırakması ve kendini sessiz bir kenara çekmesi bizi uyarıcı olabilir. Çocuklar ciddi bir sıkıntısı yoksa oyunu bırakmazlar. Migren atakları sırasında solgun ve sıkıntılıdır, bazen ağlayabilir.
 
Karın ağrısı, bulantı kusma ataklarının altından yine migren çıkabilir. Göbek çevresinde kramplar olur. Kusmalar genelde 2-3 ayda bir tekrarlar. Araştırmalar neticesinde bir şey bulunamaz. Ailevi Akdeniz Ateşi ile karışabilir. Araç tutması migrenli çocuklarda sık gözlenir. Bu ataklar sırasında sevdiği çizgi filmi bile izlemek istemeyebilir(ışık rahatsızlık verdiği için).
 
Çocuk okul çağına geldiğinde artık ağrılardan bahsetmeye başlar. Bu ağrılar genelde alın ve şakak kısımlarında kısa süreli gün içerisinde gelip geçen ağrılardır. Çift taraflı ve genelde 1-2 saat sürer. Çocuklar genelde ağrılarını ‘acıyor’ şeklinde ifade eder. Bazen resim çizmelerini isteriz ve bu şiddetli ağrıyı çok güzel betimlerler.
 
 Ağrı ile beraber görsel auralar olabilir. Işık çakmaları, parıltılar, karartılar gibi. Bazen de cisimlerin uzaklaşıp yakınlaşması veya büyüyüp küçülmesi gibi illüzyonlar dahi olabilir. Alice Harikalar Diyarında‘nın yazarı Lewis Carrol’un bir migren hastası olduğu ve muhtemel çocukluğunda yaşadığı auralardan etkilenerek kitabını kaleme aldığını tahmin etmek güç değil. Zaten migren hastalarının algılarının daha açık ve mükemmeliyetçi bireyler olduğu bir gerçektir.
 
 Ergenlik döneminde gelindiği zaman ağrılar yavaş yavaş erişkin migrenindekine benzeyemeye başlar. Tek taraflı, zonklayıcı, uzun süren ağrılar gözükmeye başlar. Genelde bu dönemde migren tanınarak doktora gidilme ihtiyacı duyulur.
 
Çocukluk döneminde tetikleyici faktörleri kontrol altına almak genelde yeterli olmaktadır. Uyuyup, dinlenmek ağrıların çoğunu geçirmektedir. Ağrılar çok sık tekrar ediyorsa, uzun sürüyorsa, günlük yaşantıyı ve okul başarısını etkiliyorsa ilaçlara başvurmaktayız.
 
Sağlıkla kalın…