Yaz mı yaklaştı? Yıllık İzin Süreleri...


 Üzüntümüz büyük, Türk milletinin başı sağ olsun, şükür devletimiz ve hükümet erkanımız 24 saat çalışmakta, Mevla böyle bir zaiyatı bir daha yaşatmasın …

Değerli dostlar, kıymetli okurları dinleyerek yazmayı yeğliyorum …
Çalışan her işçinin izin hakkı doğar, izin süresi işçinin aynı işyerinde çalışmakta olduğu yıllık kıdem süresine  göre değişmektedir.
   
Çalışılan Yıl Süresi    Yıllık İzin Süresi
1 - 5 Yıla Kadar               14 Gün
5 - 15 Yıla Kadar             20 Gün
15 Yıl ve Fazlası             26 Gün

Çalışma süresine bağlı olmamaksızın, yıllık ücretli izin almaya hak kazanan 18 ve daha küçük yaştaki işçiler ile 50 yaş ve daha yukarı yaşta çalışan işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz. İşçi İşe giriş tarihi itibariyle deneme süresi dâhil bir (1) yılı dolduran işçiler yıllık izin kullanmaya hak kazanırlar. Hesaplamak gerekirse söz konusu işçinin; SGK işçi ve işsizlik primi, Gelir Vergisi kesintisiyle Damga vergisi kesintisi de bu hesaplamaya dahil edilmektedir.

Brüt ücreti 3.500. TL olan bir işçinin   yıllık izin hakkı 20 olduğunu varsayarsak;
3.600/30 = 120  brüt ücret 120x20=2.400 TL’dir.

İşçiler tarafından yıllık ücretli izne hak kazanılan yıl içerisinde yıllık izin süresini tamamını kullanmaması halinde kullanılmayan yıllık izin süresi herhangi bir kanuni düzenlememe olmamasına rağmen bir sonraki yıla devretmesinde ve devredilen sürelerin kullanılmasında engel teşkil edecek kanuni bir zorunluluk yoktur. 

Yıllık ücretli izin süreleri bölünerek kullanılabilmektedir. Yıllık ücretli izne hak kazanan işçinin ilgili yılda ücretli izin süresini kullanması işverenin yükümlülüğündedir. Fakat işçinin yıllık ücretli izin hakkını kullanmak istememesi halinde ise işverenin işçiyi kendi inisiyatifini kullanarak yıllık ücretli izne çıkarabilir.