'Çanakkale Destanı' Bağcılar'da yaşatıldı   

Bağcılar’da 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü nedeniyle kurulan platformda o zor günlerde yaşananlar canlandırıldı. İzleyenlerin büyük beğenisini kazanan gösterinin, 18-25 Mart tarihleri arasında her gün 4 seans gösterileceği belirtildi. 

'Çanakkale Destanı' Bağcılar'da yaşatıldı   

Bağcılar’da 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü nedeniyle kurulan platformda o zor günlerde yaşananlar canlandırıldı. İzleyenlerin büyük beğenisini kazanan gösterinin, 18-25 Mart tarihleri arasında her gün 4 seans gösterileceği belirtildi. 

'Çanakkale Destanı' Bağcılar'da yaşatıldı   
18 Mart 2017 - 19:33 - Güncelleme: 20 Mart 2017 - 16:24
Reklam

Bağcılar, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümünde farklı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kurulan “Truva’dan Çanakkale’ye, Çanakkale’den 15 Temmuz’a Platosu’nda profesyonel tiyatrocular Çanakkale ve 15 Temmuz skeçlerini canlandırdı. Program sırasında Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın at sırtında yürüyüşü alkışlandı. Programa Ertuğrul dizisinin oyuncuları Celal Al, Gökhan Karacık ve Hakan Serim de katıldı.

Kur’an tilaveti ile başlayan Plato’nun açılışında konuşan İlçe Kaymakamı Orhan Çiftçi, Çanakkale Zaferi’ni yeniden yaşadıklarını belirtti. Çiftçi, “Şanlı tarihimizin kahramanlıklarından birinin yaşandığı Çanakkale Zaferi’nde yüreklerimiz yeniden coşuyor” dedi. Çanakkale’de ecdadın vatanına, bayrağına, bağımsızlığına göz koyanlara en güzel dersi verdiğini ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise 15 Temmuz’da o ruhun yeniden şahlandığını hatırlattı. 15 Temmuz’da Türkiye’nin örtülü bir işgal girişimine maruz kaldığını da kaydeden Çağırıcı şöyle konuştu: “Troya’yı ele geçirmek için savaş hilesi yapan Akhalılar’ın komutanı Odysseus‘un yapmış olduğu büyük tahta atın içerisine soktuğu askerler gibi, emperyalist güçlerin Türk Ordusunun içerisinde devşirdiği üniformalı hainler, 15 Temmuz’da darbe ve işgal girişimine kalkışmışlardır. Ama hesap edemedikleri bir şey vardı; milletin kendisi… O gece Türk milleti sadece bir darbeyi önlemekle kalmamış, aynı zamanda ülkesini işgalden kurtarmıştır.” 

2017/03/7869327.jpg

BEYHUDA ÇABA İÇERİSİNDELER
Emperyalistlerin işgal oyununu gören milletin vatan, bayrak ve namusu uğruna meydanlara koştuğunu da vurgulayan Çağırıcı, “Şunu bilsinler ki; bizi yıldırmaya çalışanlar beyhude çaba içerisindedir. Balkanlar’da, Çanakkale'de, Sakarya’da, Dumlupınar'da Sarıkamış'ta, Yemen’de, Hicaz'da omuz omuza düşmana karşı mücadele etmiş bu milleti bölmek isteyenler asla başaramayacaktır” dedi. 

AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk de büyük Zafer’in 20.yüzyılın başlarında bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti. Öztürk, “Çanakkale kırılma noktası oldu.  Bu büyük şuurun gelecek nesillere aktarılması çok önemli” şeklinde konuştu. 

2017/03/4371616.jpg

ÇANAKKALE ZAFERİ VE MENDERES’İN ASILIŞI CANLANDIRILDI                                                    
Konuşmaların ardından özel tasarımla kurulan Plato’da 63 profesyonel tiyatrocu Çanakkale Zaferi’ni görsel ve işitsel efektler eşliğinde canlandırdı. Oyunda çorba ve çavdar ekmeğinden oluşan azıklarıyla zamanının en güçlü donanmasına sahip olan yedi düvele ‘dur’ diyen Mehmetçiğin destansı mücadelesi gözler önüne serildi. Büyük Zafer’in kazanılmasında önemli rol oynayan Seyit Onbaşı’nın topu kaldırışı ilgi gördü. Oyuncular ayrıca Anadolu’nun önemli çarpışmalarının yaşandığı Truva savaşından enstantaneler sundu. Plato’daki etkinlikle en duygusal anlardan birisi de merhum Adnan Menderes’in idam edilişi ile ilgili oyunda yaşandı. Menderes’in idam sehbasına çıkarılışı ve idamı canlandırılırken, davetlilerin duygulandığı gözlendi. Bağcılar Belediyesi Bilgi Evleri öğrencilerinin Mehteran konseri ise izleyicilerden büyük beğeni aldı. 

2017/03/6730275.jpg

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ YER ALDI    
Yine, Plato’da 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında vatanını korumak için mücadele verirken şehit düşen kahramanların isimleri de alanda yer aldı. Çanakkale Türküsü klibinin izletildiği programda, Truva atı ile Çanakkale Şehitler Anıtı maketi de yer aldı. 

2017/03/9700168.jpg

HER GÜN 4 SEANS GÖSTERİ 
Bağcılarlılar, özel ışıklandırmalarla hazırlanan Plato’da 18-25 Mart tarihleri arasında her gün 11.00, 13.00, 15.00 ve 17.00 saatlerinde düzenlenecek etkinliği izleyebilecek. Program kapsamında ilçe sakinleri ayrıca Bağcılar Belediyesi Çanakkale Zaferi Müzesi’ne götürülecek.
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum