Bakırköy’deki mega yat limanı için sandık kurulacak

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun Ataköy sahildeki mega yat limanı için referandum kararı alması, tepki çekti. STK’lardan ve vatandaşlardan, “Davası devam eden bir alanla ilgili referandum yapmak yasal mı, belediye yürütmeyi durdurma hakkını neden kullanmadı?” şeklinde sorular geldi.

Bakırköy’deki mega yat limanı için sandık kurulacak

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun Ataköy sahildeki mega yat limanı için referandum kararı alması, tepki çekti. STK’lardan ve vatandaşlardan, “Davası devam eden bir alanla ilgili referandum yapmak yasal mı, belediye yürütmeyi durdurma hakkını neden kullanmadı?” şeklinde sorular geldi.

Bakırköy’deki mega yat limanı için sandık kurulacak
03 Kasım 2016 - 11:26 - Güncelleme: 07 Kasım 2016 - 23:29
Reklam

Bakırköy’de DATİ Holding tarafından başlatılan ve yakın zamanda mühürlenen Mega Yat limanı projesi için Bakırköy Belediyesi tarafından referandum kararı alındı. Ataköy sahilde denizin 10 futbol sahası büyüklüğünde doldurulduğu proje için Özgürlük Meydanı’nda 6 Kasım Pazar günü sabah 9.00’da başlayacak olan referandum akşam 17.00’ye kadar devam edecek. Alınan bilgiye göre; noter huzurunda, Bakırköy Kaymakamlığı’nın gözetiminde yapılacak referandum için halka çağrı yapıldı. 

Kent Yaşam Gazetesi’nden Selvi Sarıtaç’ın haberine göre; Dati Holding’in yapımına başladığı Mega Yat Projesi ve dolgu alanı için Kasım 2014’te alt yapı ruhsatı veren, 5 Haziran 2015 Dünya Çevre Günü’nde ise STK’ları sahile sahip çıkmaya çağıran Belediye Başkan Kerimoğlu’nun referandum yapacağını açıklaması, Bakırköylüler tarafından tepkiyle karşılandı. “Referandum halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır” diyerek tepkisini dile getiren Çevre Dostları Derneği Başkanı ve STK Platformu Onursal Başkanı olan Ülker Durukan, Başkan Kerimoğlu’ndan 2 yıl önce sahiller için referandum yapmasını istediklerini ama bir türlü yapmadığını söyledi. 

SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?
Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre de; Bakırköy Belediyesi inşaatlara hukuka aykırı gerekçesiyle ruhsat vermedi. DATİ Holding yasal süre dolunca inşaat ruhsatını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldı. Bunun üzerine Bakırköy Belediyesi ruhsat iptali yönünde İstanbul 4. İdari Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme de asıl karar verilinceye kadar ruhsatların yürütmesini durdurdu. Bakırköy Belediyesi de inşaatları mühürledi.  

NOTER HUZURUNDA YAPILACAK
Daha sonra alınan karar nedeniyle Bakırköy Belediyesi referandumla ilgili ilçenin çeşitli noktalarına pankartlar asmaya başladı. Belediyeden yapılan açıklamada şöyle denildi; “Belediyemiz sınırları içerisinde 564 Ada 137-142-144-164-165-166 Parseller ile 1230 Ada 1 Parsel üzerinde yapılması planlanan Mega Yat Limanı ve Ek Projeler ile ilgili yurttaşlarımızın görüşlerinin alınması ve karar sürecine katılımlarının sağlanması amacıyla 6 Kasım 2016 tarihinde Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda 09:00 - 17:00 saatleri arasında Kaymakamlığın bilgisinde, Emniyet Müdürlüğünün gözetiminde ve Noter huzurunda halk oylaması yapılacaktır.”

KERİMOĞLU’NDA STK’LARA ÇAĞRI…
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ise şöyle konuştu: “Çoğulcu, şeffaf ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışımızın gereği olarak bu kararı aldık. Belediye olarak bu projenin karşısındayız. Hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu mücadeledeki gücümüz halkın kendisi. STK’ları oy vermeye çağırıyorum. Halkın kararı bizim için önemli. Çevreci dernekler, vakıflar referanduma ilgi göstersinler, görüşlerini sandıkta pekiştirsinler. Biz de mücadelemizde ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koyabilelim.”

STK’LARDAN SORU: BU REFERANDUM YASAL MI?
Alt yapı ruhsatı verip, üst yapı ruhsatıyla ilgili mahkemeye gidilmesini de inandırıcı bulmadığını belirten Çevre Dostları Derneği Başkanı ve STK Platformu Onursal Başkanı olan Ülker Durukan, “Davası devam eden bir alanla ilgili referandum yapmak yasal mıdır?” diye sordu. Halk istiyor diye referandum yapmanın, halkı kullanmaktan başka bir şey olmadığını da sözlerine ekleyen Durukan, “Referandum yapılacaksa bu 5 gün öncesinde açıklanmaz. Aylar öncesinden bunun bilgisi verilir, Sivil Toplum Kuruluşları vatandaşları bilgilendirirdi. Durumun ne olduğu halka açıklanırdı. Kim neye, ne için oy vereceğini bilmeden referandum mu olur” diyerek belediye yönetimini eleştirdi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA HAKKI NEDEN KULLANILMADI?
“Alt yapı ruhsatını belediye vermezse, üst kurum verir ve ruhsat parasını da onlar alır. Belediye bu durumda ruhsat harcından olurdu” gibi kamuoyunu yanıltan iddialarında ortalıkta kol gezdiğini ifade eden Ülker Durukan, “O halde ruhsatı verdikten sonra yasal hakkı olan yürütmeyi durdurma hakkını kullansaydı. Sen yasal hakkını kullanma, sonra da halkı öne sür. Bu olacak iş mi?” dedi.

BAKIRKÖYLÜLER ARTIK SUSMAYACAK
Son süreçte Bakırköy’de CHP’nin çok yara aldığını belirterek açıklamalarına devam eden Çevre Dostları Derneği Başkanı Ülker Durukan, şu anda Bakırköylüler’in 68 katrilyon zararda olduğunu söyleyerek, “Bakırköylüler artık susmayacak” şeklinde tepki gösterdi. 
Yine Kent Yaşam Gazetesi’nin haberine göre; DATİ Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, konu hakkında aylar önce yaptığı açıklamada; “Bakırköy Belediyesi'nden aldıkları ruhsatla çalışmalara başladıklarını, ayrıca belediyeye dolgu ruhsatı karşılığı yaklaşık 6 milyon lira ruhsat harcı ödediklerini” açıklamıştı. 
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum