Yusuf Ali Gündoğar yazdı; KPSS'siz devlet memurluğu...

Yazarlarımızdan Yusuf Ali Gündoğar'ın bu ayki yazısı çok konuşulacak...

Yusuf Ali Gündoğar yazdı; KPSS'siz devlet memurluğu...

Yazarlarımızdan Yusuf Ali Gündoğar'ın bu ayki yazısı çok konuşulacak...

Yusuf Ali Gündoğar yazdı; KPSS'siz devlet memurluğu...
13 Şubat 2016 - 19:50 - Güncelleme: 13 Şubat 2016 - 19:58
Reklam

KPSS'siz devlet memurluğu...
Devlet memurluğu için Özel Kalem Müdürlüğü kadrosu en çok suiistimal edilen bir kadro çeşididir. Özel kalem müdürlüğü kadrosu bakanlıkların yanı sıra, valilikler ve belediyelerde bulunmaktadır ve bu göreve en çok atama belediye başkanlarınca yapılmaktadır.
Başta Devlet Personel Başkanlığı olmak üzere birçok kurumda özel kalem müdürlüğü kadrosu bulunmamaktadır. Müsteşarlıklar da dahi özel kalem müdürü kadrosu yoktur. 
Belediye başkanlarına bu yetkinin verilmesinin ana amacı başkanların birlikte çalışacağı en yakınında olacak olan kişiyi (özel kalem müdürü) KPSS sınavı engeline takılmadan görev verebilmesini sağlamaktı. Uygulamada ise birçok belediye başkanı her yıl bir veya iki kişiyi bu göreve atayıp yasal süresi tamamlanınca devlet memuru yapıyor. Kısacası bu kadrolar birçok belediye başkanı tarafından yakınlarını ve akrabalarını KPSS’ siz devlet memuru yapmak için kullanılıyor. Ülkemizin bütününde görev yapan belediye başkanlarından bir kısmının belediyeleri nasıl yönettiği dikkate alınırsa konunun hassasiyeti daha iyi anlaşılacaktır. Sekreter görevinin, istisnai kadro olarak düşünülmesinin hiçbir kamusal yararı bulunmadığından bu suiistimallere fırsat verilmemelidir. Eğer ihtiyaç olduğu düşünülüyorsa amacına uygun kullanırlığını sağlamak için bu hakkın bir defaya mahsus kullanılmak üzere yeniden düzenleme yapılması da suiistimalleri engelleyecektir. 
Özel kalem müdürlüğü kadrosu sadece adalet bağlamında değil, personel yönetimi açısından da, istisnai kadrolar arasından çıkarılmalıdır.
Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun kamuya atanma ve yükselmede, kariyer ve liyakati esas alan bir yapı kuracağız, nepotizme izin vermeyeceğiz sözlerine inanıyorum ve özel kalem müdürlüğü kadrosunun istisnai kadrolar arasından çıkarılacağını umuyorum.

KPSS şartı aranmayan kadrolar;
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin memurlukları, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nın memurlukları, Bakan Yardımcılıkları, Başbakan Baş müşavirlikleri, Başbakan Müşavirliği kadroları, Savunma Sanayii Müsteşarlığına ait Müsteşar,  Müsteşar Yardımcısı, I.Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Müşavir Avukat kadroları, Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait Başkan,  Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Uzman, Uzman Yardımcısı, Müşavir Avukat ve Şube Müdürü(Uzman) kadroları, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda Başkan, Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Daire Başkanı, Proje Grup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadroları, Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirliği kadroları ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadroları, Başbakanlık Basın Müşavirliği kadrosu, Türkiye İstatistik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosu, Avrupa Birliği Bakanlığı Başkanlıkları(İdari Hizmetler Başkanlığı hariç) kadrosu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Basın Müşaviri ve Hukuk Müşaviri kadroları, Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosu, Bakanlar Kurulu Sekreterliği kadrosu, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarak gösterilen kadrolar, Özel Kalem Müdürlüğü kadroları, Vali kadroları, Büyükelçi, Elçi, Daimi Temsilci, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği kadroları, Dış kuruluşlarda çalışma müşavirlikleri nezdinde görevlendirilecek sendika uzmanlıkları, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliklerine, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşavirliği(4 adet), Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrolar, Milli İstihbarat Teşkilatı memurlukları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Müşavirliği, Hukuk Müşavirliği ve Genel Sekreter Sekreterliği kadroları, Anayasa Mahkemesi Basın Müşavirliği kadroları, Devlet Konservatuarı’nda görevlendirilecek uluslararası ün yapmış üstün yeteneklere sahip devlet sanatçılarının atanacağı kadrolar, Olimpiyat şampiyonluğu veya olimpik spor dallarından birinde büyükler kategorisinde birden fazla dünya şampiyonluğu kazananlar arasından atanacaklara ilişkin spor müşaviri kadroları.


YORUMLAR

  • 0 Yorum