TÜKODER’den bayram öncesi vatandaşlara önemli uyarılar…

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, Ramazan Bayramı öncesinde yaptığı yazılı açıklamayla, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

TÜKODER’den bayram öncesi vatandaşlara önemli uyarılar…

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, Ramazan Bayramı öncesinde yaptığı yazılı açıklamayla, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

TÜKODER’den bayram öncesi vatandaşlara önemli uyarılar…
28 Haziran 2016 - 16:26 - Güncelleme: 10 Temmuz 2016 - 15:19
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, Ramazan Bayramı öncesi vatandaşları uyardı. Yaptığı yazılı açıklamayla birçok konuya değinen Aziz Koçal, “Sağlıksız gıdalardan uzak durun, bayramda bayram yapın. Merdiven altı şeker ve tatlılar ile diğer ürünlere dikkat edin. Tatilciler dikkat edin tatiliniz zehir olmasın. Seyahat edecekler biletlerinizi otobüs firmalarından alın. Kartlarınızı ihtiyaca göre kullanın, bayram sonrası zehir olmasın” şeklinde madde madde uyarılarda bulundu.

TÜKODER Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal’ın basın açıklamasının tamamı şöyle;
Bayram’a çok kısa bir süre kalması nedeniyle; bayram alışverişleri ve tatil programları yapılmaya başlandı. Bayram alış verişlerinde, bayram nedeniyle yapılacak seyahat ve tatillerde vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususları halkımız ve kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. 
*Bayram nedeniyle merdiven altı imalat ürünleri piyasaya sürülmeye başlanmış olması nedeniyle özellikle alınan her üründe TSE markasına dikkat edilmesi gerekir. Düşük kaliteli çok ucuza satılan merdiven altı ürünlerin yerine ambalajlı TSE markalı ürünlerin alınması tüketici sağlığı açısından önemlidir. Özellikle şeker alımlarında açık şeker almayın ambalajlı ve TSE markası taşıyan şekerleri alın. Sağlıklı bir bayram geçirmek istiyorsanız sağlıksız, kalitesiz şekerleme ve tatlılardan uzak durun. Ayrıca bunların bilinçsizce fazla tüketimi insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri mevcuttur. 
*Alınan tatlı, şeker ve şekerleme türlerinin son tüketim tarihine dikkat edilmeli ve belgesi mutlaka alınmalı. Açık ürün alımından uzak durulmalıdır. Günü geçmiş ve bayat şekerlemeler insan sağlığı açısından oluşturduğu tehlike nedeniyle zehirlenme riskini artırmaktadır.
*Hediyelik giyim ve diğer ürün çeşitlerinde Pazar tezgahları yerine; mağazalardan alım tercih edilirse, belgesi alınmalı, beğenilmediği yada ayıplı çıktığında tüketiciler iade hakkını kullanabilmelidir.
*Seyahat edecek kişilerin bilet rezervasyonlarında dikkatli olmaları gerekmektedir. Birçok otobüs firmaları artan talep üzerine fiyatlarını ikiye katlamakla yetinmeyip 40 kişilik otobüse 60 kişilik bilet satabilmekte ve tüketicileri mağdur etmektedirler.  Özellikle bayramlarda bu uygulamalar nedeniyle bir çok şikayetler derneğimize ulaşmıştır. Böyle bir uygulama ile karşı karşıya kalan yolcular haklarını arayarak otogar zabıta müdürlüklerine başvurmalıdır. Otobüs firmalarının fiyatları önceden ilan edilen fiyatlardan yüksek olamaz. Yüksek fiyatla bilet aldığınızı düşünüyorsanız mutlaka firmanın internet sitelerinden fiyatı kontrol edin. Hangi firmadan otobüse biniyorsanız biletiniz o firmaya ait olsun, otobüslerde üzerinde plaka yazılı bilet almayı ret edin. Firmanın yazıhanesinden firmaya ait bileti alın.
*Günlük hayatımızda alışverişlerin vazgeçilmez parçası haline gelen kredi ve maaş kartlarının kullanımına özellikle bayramlarda dikkat edilmesi gerekir. Bayram sonrası sıkıntıya düşmek istemiyorsanız, keşke demek istemiyorsanız, kartlı harcamalarınızı ihtiyacınız kadar kullanmaya özen gösterin. Unutmayın ki kartlı harcamanızı süresinde ödemediğinizde bayram maliyetiniz iki misli artmaktadır. 
*Bayram tatilinin zehir olmasını istemeyen tüketiciler kart kullanırken ATM lerde ve kredi kartı kullanımında dolandırıcılara karşı uyanık olmalılar. Yapacağınız alış verişlerde kartınızın bankalara ait pos makinesi haricinde başka bir cihazdan geçirilmesine izin vermeyin.
*Bayram nedeniyle tatil yapacak seyahate çıkacak vatandaşlarımız acente aracılığı ile bunu gerçekleştirmek istediklerinde tatilin işkenceye dönüşmemesi için mutlaka acenteden size sunulan hizmetin detaylarını gösteren seyahatin tüm içeriğini taşıyan broşür alın ve sözleşme imzalayın. Size sunulan hizmet ile aldığınız broşür arasında farklılık var ise seyahat bitimi hakkınızı arayın.
Bayram sürecince;  olumsuzluk yaşayan, tüketicilerin karşılaştıkları sorunları belgelemeleri halinde şikâyetlerini belirten dilekçe ile bayram ertesi ikametgâhlarının bulunduğu Tüketici Hakem Heyetlerine ücretsiz olarak başvurabilirler. Tüketiciyi Koruma Derneği Bağcılar şubemiz ve diğer şubelerimiz, karşılaştıklarınız her türlü sorunlarda sizleri aydınlatmak ve sizlere yardımcı olmak üzere bayram ertesi sizlere hizmet vermeye devam edecektir. 
(Derneğimiz Kamu Yararına Çalışan Dernektir.)
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)
Genel Başkan Yardımcısı ve 
Bağcılar Şube Başkanı
Aziz Koçal

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum