TÜKODER Bağcılar devre mülk sistemi hakkında seminer verdi

Tüketiciyi Koruma Derneği Bağcılar Şubesi "Devre mülk satışlarında ve aidatlarında tüketici hakları" konulu seminer düzenledi, vatandaşların sorularını yanıtladı.

TÜKODER Bağcılar devre mülk sistemi hakkında seminer verdi

Tüketiciyi Koruma Derneği Bağcılar Şubesi "Devre mülk satışlarında ve aidatlarında tüketici hakları" konulu seminer düzenledi, vatandaşların sorularını yanıtladı.

TÜKODER Bağcılar devre mülk sistemi hakkında seminer verdi
02 Şubat 2017 - 14:14 - Güncelleme: 04 Şubat 2017 - 16:08
Reklam

Genellikle dinlenmek amacıyla kullanılmak için yapılan çok daireli bir yapıda, çok ortakça satın alınan ve ortaklarca dönem dönem veya yalnızca belli dönem ve gün sayısınca kullanılabilen daire anlamında gelen ‘Devre mülk’ sistemi ile ilgili gelen şikayetler Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)’i harekete geçirdi.

Geçtiğimiz günlerde devre mülk mağdurlarının TÜKODER Bağcılar şubesini ziyaret etmesinin ardından TÜKODER Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal bilgilendirme yapmıştı. Kamuoyunun bu konu hakkındaki sıkıntılarının artması üzerine  "Devre mülk satışlarında ve aidatlarında tüketici hakları" konulu seminer düzenledi, vatandaşların sorularını yanıtladı.
Seminerde konuşan ve devre mülk sitemini ‘modern dolandırıcılık’ olarak tanımlayan Başkan Aziz Koçal, “Devre mülk satışları bazı şirketler tarafından modern dolandırıcılık yöntemi olarak kullanılmaktadır. Devre mülk ve site aidatları oluşturulan yönetim şirketlerinin haksız zenginleşme yolu haline gelmiştir. Modern dolandırıcılık yöntemi haline dönüşen devre mülk satışları ve devre mülk aidatları mağdurları gün geçtikçe çoğalmaktadır. Haksız kazanç peşinde koşan bu şirketler yüzünden işini düzgün yapan firmalar ve tüketiciler zor durumda kalmaktadır” dedi.

2017/02/2465866.jpg

TÜKODER Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, seminer boyunca şunları söyledi:
CAYMA HAKKINI KABUL ETMİYORLAR
“Devre mülk satışı yapan bazı firmalar boş araziler ve süslü reklamlar, albenili broşürler ile tüketiciyi dolandırmaya devam ediyorlar. Yasal boşluklardan yararlanan bu şirketlerden devre mülk alanlar yasal olan cayma haklarını kullanmak istediklerinde, caymaları firma tarafından kabul edilmemektir. Tüketici kaptırdığı parasını geri alabilmek için uzun süren bir hukuki sürece girmektedir. 
Fahiş fiyatlara ulaşan aidatlar;  devre mülk sahiplerini canından bezdirmeye başlamıştır. Tüketiciyi Koruma Derneğimizin  (Tükoder) birçok şubelerine ulaşan şikâyetler son zamanlarda, devre mülk ve devre mülk aidatlarında yoğunlaşmaktadır.” 

FİRMALAR HAKSIZ ZENGİNLEŞMEYE GİDİYOR
“Devre mülk satan şirketler tarafından, devre mülk alıcılarına imzalattıkları satış vaadi sözleşmesine bir madde ekleyerek, 634 sayılı kat mülkiyeti kanununun 61.ci hükmü gereğince ortak malikler kurulu tarafından da işletilebilinecek devre mülkün işletme projesinin işletilmesinin devre mülkü satan şirkete verildiğine dair yetki alınmaktadır. 

Alınan bu yetki haksız zenginleşmeye dönüşmekte şirketlerin garantili uzun süreli yüksek karlı bir yatırımına dönüşmektedir. Devre mülk işletme sözleşmesinin yönetim planına işlenmeden, devre mülk tapuları verilmeden devre mülkünü kullanmaya başlayanlar ile henüz devre mülk dahi teslim edilmeyenlerden asgari ücretin yarısına varan tutarlar ile aidatlar istenmektedir.” 

643 SAYILI MÜLKİYET KANUNU 43. MADDESİ…
“Tüketicileri mağdur eden aidatlar;  yılda 15 gün kalabilinecek bir devre mülk için, bir dairede ayda iki devre olunca, devre mülk alanında yâda sitede bulunan daire sayısı ile çarpınca ciddi rakamlar ortaya çıkması nedeniyle bazı şirketlerin kat malikleri aidatları kazanç kapısı olmuş durumdadır. 
Verilmeyen hizmetin bedeli olmaz, devre mülk ne zaman kullanılacak ise aidatlar o zaman doğmalı ve makul bir tutar olmalı. Yapılan bakım onarım ve yenileme gerekçeleri gösterilerek haksız zenginleşmeye neden olacak bir avans adı altında  aidat alınamaz.  634 sayılı kat mülkiyeti kanunun 43.maddesi bu konuda tüketiciyi kısmen de olsa korumaktadır. İlgili yılın aidatının yılın ilk ayında ödenmesinin istenmesi ise ocak ayında devre mülk kullanmayan tüketicilerin almadığı hizmet bedelini ödemeye zorlamak o malik üzerinden haksız kazanç elde etmektir.”

BÜYÜK SİTELERDE DE AYNI DURUM MEVCUT
“Büyük şehirlerde bulunan sitelerde benzeri durumlar mevcuttur. Siteleri ve devre mülkleri kat malikleri kurulu kurularak malikler tarafından yürütülmeli ve hesap verilir olmalıdır. Şirketlere devredilen bu yetki istismar edilerek, haksız kazanç kapısı yaratılmaktadır. 
Devre mülk malikleri ve kat maliklerinin mağdur edilmemesi için gerekli önlemler alınmalı, gerekiyorsa yasal düzenleme yapılmalıdır.” 365/Haber Merkezi


YORUMLAR

  • 0 Yorum