Trafik sigortası genel şartlarında değişiklik yapıldı...

Trafik sigortası genel şartlarında değişiklik yapıldı ve yeni düzenleme geçen hafta Resmi Gazetede yayınlandı. Sigorta şirketleri, vefat eden kusurlu sürücüler için ödedikleri tazminatı, mirasçılarından talep edebilecek.

Trafik sigortası genel şartlarında değişiklik yapıldı...

Trafik sigortası genel şartlarında değişiklik yapıldı ve yeni düzenleme geçen hafta Resmi Gazetede yayınlandı. Sigorta şirketleri, vefat eden kusurlu sürücüler için ödedikleri tazminatı, mirasçılarından talep edebilecek.

Trafik sigortası genel şartlarında değişiklik yapıldı...
12 Şubat 2016 - 21:58 - Güncelleme: 13 Şubat 2016 - 00:49
Reklam

Kusurlu surucuye trafik sigortasından tazminat ödenmeyecek, sigorta şirketleri herhangi bir nedenden dolayı tazminat ödese bile sigortalı kişiden ya da yakınlarından talep edebilecek. Hazine Musteşarlığı, 2015 Haziran ayında uygulamaya giren trafik sigortasının genel şartlarında değişiklik yaptı ve yeni duzenleme geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlandı.

En önemli değişiklik ise, kusurlu suruculer nedeniyle sigorta şirketlerinin ödediği tazminatlarda yapıldı. Geçen yıl yayınlanan genel şartlarda, suruculerin kendi kusurundan dolayı vefatı ya da sakatlık hali, trafik sigortasının teminat kapsamı dışında tutulmuştu. Ancak duzenlemenin kanun değil de genel şart olması nedeniyle mahkemeler, surucu kusurlu da olsa yakınlarına sigortadan tazminat ödenmesini hukmetti. Bu durum ise sigorta şirketlerini zor duruma soktu. Sigortacılar, bir taraftan yayınlanan genel şartlara göre prim belirlerken, diğer taraftan mahkeme kararları nedeniyle de beklemedikleri tazminatları ödemek zorunda kaldı.

TAZMİNAT GERİ ALINACAK
Hazine, yeni duzenleme ile bu konuya açıklık getirdi. Geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre, sigorta şirketleri, kusurlu surucu nedeniyle ödedikleri tazminatları kişinin mirasçılarından talep edebilecek, yani rucu edebilecek. Daha açık bir anlatımla, alkollu surucu kendi kusurundan dolayı kaza yapıp, vefat ederse, mahkeme de bu kişinin yakınlarına vefat tazminatı ödenmesine karar verirse; sigorta şirketi, tazminatı ödeyecek, ancak sonradan rucu edebilecek.

Yeni duzenleme ile sigorta şirketlerine, trafikte ağır kusurlu hallerde oluşan hem maddi hem de bedeni zararları sigortalıya rucu etme hakkı da getirildi. Geçen sene yayınlanan genel şartlarda, sigortacılar, ehliyetsiz araç kullanan ya da trafik kurallarını ihlal eden suruculerin neden olduğu kazalarda ödedikleri maddi ve bedeni zararları sigortalılardan talep edebiliyordu. Yeni duzenleme de ise yine ehliyetsiz araç kullananlar sigorta kapsamı dışında tutulurken, kazanın ancak trafik kurallarının ağır ihlali sonucu oluşması halinde sigorta şirketleri, ödedikleri tazminatları suruculerden talep edebilecek.

TRAFİKTE AĞIR KUSUR
Yani, yeni uygulamada, sigortacıların tazminatı rucu etmesi için, surucunun trafik kurallarını ağır kusurlu olarak ihlal etmesi gerekiyor. Daha açık bir anlatımla, kırmızı ışıkta geçen surucu, bir araca çarpıp maddi hasara neden olur ya da karşıdan karşıya geçen yayaya çarpıp, ölumune sebebiyet verirse; sigorta şirketi maddi hasarı veya vefat tazminatını ödeyecek, sonra da surucuden ödediği tazminatın tamamını hukuk yoluyla talep edebilecek.

Trafik sigortasının yeni genel şartlarında, aracı sigorta ettiren ile surucu arasındaki ayrıma da açıklık getirildi. Geçen sene yayınlanan genel şartlarda, sigorta şirketlerine, aracı kullanan surucu kusurlu da olsa maddi ve bedeni zararların aracı sigorta ettirenden talep etmesi hukme bağlanmıştı. Ancak bu duzenleme hem tepkilere hem de karışıklığa neden olmuştu. Yeni uygulamada ise sigorta şirketleri ödedikleri tazminatları, sadece kazaya neden olan kusurlu surucuye rucu edebilecekler.

Yeni uygulama ne getiriyor?
* Surucu kendi kusurundan dolayı kaza yapıp, vefat ederse, mahkemeler tazminata hukmetse bile sigorta şirketlerine, ödedikleri tazminatı mirasçılardan talep etme hakkı getirildi.
* Kazanın, trafik kurallarının ağır ihlali sonucu oluşması halinde sigorta şirketleri, ödedikleri maddi ve bedeni tazminatları suruculerden talep edebilecek.
* Sigorta şirketleri ödedikleri tazminatları, sadece kazaya neden olan kusurlu surucuye rucu edebilecek.

Kanuni duzenleme şart
NEOVA Sigorta Genel Muduru Özgur Koç, yeni duzenlemenin, Haziran 2015’te yururluğe giren trafik sigortası genel şartlarının, uygulamalarda tam anlaşılmayan bazı hususlarına açıklık getirdiğini belirterek, şunları söyledi: “En önemli değişiklik, trafik kuralı ihlalinde sigortalıya yapılacak rucu işlemini, ağır kusur ihlaliyle sınırlıyor. Önceki duzenlemede bu husus bazı karışıklıklara yol açmıştı. Ayrıca, rucu işlemini artık sigortalıya değil, 'kazaya sebebiyet veren sigortalıya" olarak açıklığa kavuşturuyor. Bu duzenlemeler, sadece rucu işlemleriyle ilgili muallakta kalınan bazı noktaları duzenliyor. Şu anki sıkıntıların bertaraf edilmesi için kanuni duzenlemeler yapılması gerekiyor."


YORUMLAR

  • 0 Yorum