'Nerede oy kullanacağım?' 2017 YSK sandık yeri sorgulama ekranı açıldı

16 Nisan Pazar günü gerçekleşecek olan Anayasa değişikliği referandumu öncesi 'hangi sandıkta oy kullanacağım' sorusuna cevap arayan adaylar, seçmen listesi sandık sorgulama işlemi ile bu hususta yanıt bulabilecek. İşte, YSK seçmen listesi ve sandık bilgileri…

'Nerede oy kullanacağım?' 2017 YSK sandık yeri sorgulama ekranı açıldı

16 Nisan Pazar günü gerçekleşecek olan Anayasa değişikliği referandumu öncesi 'hangi sandıkta oy kullanacağım' sorusuna cevap arayan adaylar, seçmen listesi sandık sorgulama işlemi ile bu hususta yanıt bulabilecek. İşte, YSK seçmen listesi ve sandık bilgileri…

'Nerede oy kullanacağım?' 2017 YSK sandık yeri sorgulama ekranı açıldı
15 Mart 2017 - 15:34 - Güncelleme: 15 Mart 2017 - 15:39
Reklam

Referandum öncesinde YSK tarafından sandık sorgulama işlemi resmen erişime açıldı. Vatandaşlar referandum öncesinde 'nerede oy kullanacağım' sorusunun cevabını arıyorlardı. YSK'dan yapılan resmi duyuru ile detaylar vatandaşlar ile paylaşıldı. Peki sandık sorgulama işlemi nasıl yapılacak?

YSK sandık sorgulama işleminin kullanıma açılmasıyla birlikte yüz binlerce vatandaş 'Nerede oy kullanacağım' sorusuna yanıt bulabilecek. Sandık sorgulama işlemi ile hangi okulda oy vereceğini görebilecek olan seçmenler, bu bilgilere E-devlet ve YSK seçmen sorgulama sistemi üzerinden erişebilecek. İşte, seçmenlerin araştırdığı YSK sandık sorgulama işlemi ve 'Nerede oy kullanacağım' sorusuna yanıt arayan vatandaşların ulaşabileceği 2017 seçmen sorgulama işlemi
YSK internet sitesi ve E-devlet üzerinden yapılabilen işlem, oyumu nerede kullanacağım sorusuna yanıt olacak. İşte, 2017 YSK sandık sorgulama işlemi:

YSK SANDIK SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Yüksek Seçim Kurulu ve E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilecek olan YSK sandık sorgulama işlemi, vatandaşların seçime hangi merkezlerde gireceği konusunu netleştirecek.  YSK, sandık bilgilerinin 14 Mart tarihinden sonra açıklanacağını duyurmuştu.

SANDIK SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN…

SANDIK BAŞINDA KİMLİK TESPİTİ ÖNEM TAŞIYOR
Sandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı(TCKK), Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verir ve seçmen sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz. (298/87, 91).
Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87).

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Ceza infaz kurumlarında tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için, cezaevi idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçer (298/87).

SONRAKİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
YSK’nın takvimine göre referandum sürecinin bazı önemli aşamaları şöyle:

18 Mart: İlçe seçim kurulunun siyasi parti üyelerince sandık kurulu başkan adaylarına ilişkin listelerin ilçe seçim kuruluna verilmesinin son günü. (15:00) İlçe seçim kurulu başkanı ve ilçe seçim kurulunun siyasi parti üyeleri tarafından önerilen başkan adayları arasından ad çekilerek sandık kurulu başkanlarının belirlenmesi ve SEÇSİS’e girilmesi.
19 Mart: Yurt içi sandık kurullarında yer alacak üye listelerinin siyasi partiler tarafından verilmesinin son günü.
23 Mart: Yurtiçi sandık kurullarının teşkiline karşı yapılan şikayetlerin ilçe siçim kurulunca karara bağlanmasının son günü.
24 Mart: İlçe seçim kurullarınca miting alanlarının belirlenerek siyasi partilere duyurulmasının son günü.
27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.
30 Mart: TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK’ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanının yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.
31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.
9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.
12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.
15 Nisan: Seçim propagandası saat 18.00’de sona erecek.
16 Nisan: Oy kullanma günü. >hurriyet.com.tr


YORUMLAR

  • 0 Yorum