Kandilli'den korkutan açıklama: 7'nin üzerinde bir deprem olacak

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Marmara'da yakın bir gelecekte tarih veremiyoruz ama yedinin üzerinde bir deprem olacak” dedi.

Kandilli'den korkutan açıklama: 7'nin üzerinde bir deprem olacak

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Marmara'da yakın bir gelecekte tarih veremiyoruz ama yedinin üzerinde bir deprem olacak” dedi.

Kandilli'den korkutan açıklama: 7'nin üzerinde bir deprem olacak
17 Ağustos 2017 - 15:07 - Güncelleme: 21 Ağustos 2017 - 19:41
Reklam

17 Ağustos depreminin 18. yıldönümünde uzmanlardan ardı ardına korkutan açıklamalar geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü de bu 17 ağustos depreminin yıldönümü sebebiyle bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener deprem ile ilgili Marmaralıları korkutan bir açıklama yaptı.

Prof. Dr. Haluk Özener, “Bütün bilim insanları şunu kabul etmiş durumda; Marmara'da yakın gelecekte 7'nin üzerinde bir deprem olacağı açık. Tarih veremiyoruz ama bu tek parçalı bir kırık olabilir, iki parçalı bir kırım olabilir. Marmara'da bir deprem olacağı gerçeğini değiştirmez. Depremleri nerede ve yaklaşık ne büyüklükte olacağını biliyoruz ama hiçbir zaman maalesef bugünkü teknolojiyle zaman verme şansımız yok” diye konuştu.

Bodrum'da yaşanan deprem hareketliliği ile de bilgi veren Özener, “21 Temmuz'dan bu yana 8 bin adet deprem kaydettik” açıklamasında bulundu. Özener, bölgede deprem hareketliliğinin bir süre daha devam edeceğini öngördüklerini belirtti.

YALOVA’DAKİ PANELDE DE KORKTAN AÇIKLAMALAR…
Marmara Depremi'nin 18. yılı nedeniyle Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Tomar'ın oturum başkanlığı yaptığı panelde  de Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar birer konuşma yaptı. 

hurriyet.com.tr’de yayınlanan haberde ise; Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 15 Temmuz Konferans Salonunda Kuran’ı Kerim tilavetiyle başlayan panelde söz alan Gülen, son 100 yıllık istatistiklere bakılacak olursa senede ortalama maalesef depremler nedeniyle bin vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi. 

YAKIN BİR ZAMANDA OLURSA ŞAŞIRMAYIN
Türkiye'nin jeolojik konumu ve yapısından dolayı deprem ülkesi olduğunu aktaran Gülen, Hürriyet’e göre şöyle konuştu: “Dünyanın birçok yerinde depremler oluyor. İstatistiki olarak bakacak olursak ülkemizde aşağı yukarı 3 senede bir yeniden büyük deprem meydana geliyor. Son 100 yıldaki depremlere bakacak olursanız sayı itibarıyla 31-32 civarında. Kabaca hesaplarsak 3 senede bir deprem oluyor. Bazen uzun süreler olmuyor. Örneğin en son 7'den büyük deprem Van’da oldu 2011 yılında. Şu anda 2017 yılındayız. Türkiye'de 6 seneden beri 7’den büyük deprem olmadı. Dolayısıyla yakın bir zamanda 7’den büyük deprem olursa şaşırmamamız gerekiyor çünkü bu 100 yıllık istatistik eninde sonunda bir deprem oluşturuyor. Yani yer bilimlerinde bir laf vardır 'Geçmiş geleceğin anahtarıdır.' Eğer bir yerde deprem olmuşsa gelecekte de olacaktır. Bu zaten doğanın kanunu.”

İSTANBUL'DA DEPREMİ HANGİ İLÇE KAÇ ŞİDDETİNDE HİSSEDECEK
mynet.com’da yayınlanan habere göre de; İstanbul'da deprem 6 ilçede 9 büyüklüğünde hissedilecek. Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul’u bekleyen depremin maksimum büyüklüğünün 7.6 olarak tahmin ettiklerini ve depremin şiddetinin sahil ilçeleri Yeşilköy ve Tuzla’da 10 olarak hissedileceğini söylüyor. Uzmanlar İstanbul'un depreme hazır olmadığının da altını çiziyor. Prof. Xavier Le Pichon başkanlığında geçtiğimiz yıllarda Marmara denizinin tabanında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul’da olası bir depremin bölgelere göre büyüklüğü söyle saptandı:

Kadıköy: 6 şiddetinde sarsılacak. Depremin merkez üssüne uzaklığı 26 km
Eminönü: 9 şiddetinde sarsılacak. Depremin merkez üssüne uzaklığı 16 km
Fatih: 9 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne uzaklığı 14-15 km
Zeytinburnu: 9 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne olan uzaklığı 12 km
Bakırköy: 9 şiddetinde sarsılacak. Bazı yerler 10 şiddetine maruz kalabilir. Merkez üssüne olan uzaklığı 10 km
Avcılar: 9 şiddetinde sarsılacak. Bazı alanlar 10 şiddetine maruz kalabilir. Merkez üssüne olan uzaklığı 12 km
Küçükçekmece: 8 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne olan uzaklığı 14 km
Büyükçekmece: 8-9 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne olan uzaklığı 15.5 km
Silivri ve Çatalca: 7 şiddetinde sarsılacak.

İSTANBUL'UN İLÇE İLÇE RİSKLİ BİNA SAYISI
Yine Mynet’in haberine göre bazı ilçelerde riskli bina sayısı ise şöyle:
Zeytinburnu: 6 bin 30 binanın 2 bin 300’ü yüksek risk barındırıyor.
Fatih: 27 bin 884 binanın 2 bin 750’si yüksek risk barındırıyor.
Küçükçekmece: 53 bin 138 binanın 9 bini yüksek risk barındırıyor.
Bahçelievler: 20 bin 424 binanın 15 bini yüksek risk barındırıyor.
Güngören: 9 bin 538 binanın 7 bin 300’ü yüksek risk barındırıyor.
Bayrampaşa: 19 bin 973 binanın 6 bin 150’si yüksek risk barındırıyor.
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum