İYGAD'dan yerel basının dünü bugünü ve sorunları konulu söyleşi

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle söyleşi düzenleyen İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker'i ağırladı.

İYGAD'dan yerel basının dünü bugünü ve sorunları konulu söyleşi

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle söyleşi düzenleyen İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker'i ağırladı.

İYGAD'dan yerel basının dünü bugünü ve sorunları konulu söyleşi
10 Ocak 2016 - 01:43
Reklam

İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gunu nedeniyle duzenlediği söyleşide, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Muduru Mehmet Köşker'i ağırladı.

Cumartesi gunu Beylikduzu Kultur Merkezi'nde yapılan söyleşiye gazeteciler katıldı. Saat 12.00'da kokteyl ile başlayan program, konferans salonunda devam etti. İlk olarak kursuye İYGAD Başkanı Mehmet Mert çıktı. İYGAD'ın hedef ve projelerinden bahseden Mert, 40 gunluk bir yönetim olduklarını ifade ederek, "Sabırla buyuk işler başaracağız. Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimizi oluşturduk. Hepsini tek tek yerine getirmeye çalışıyoruz. Çok kısa bir sure sonra merkez binamız olacak. Yerel gazetecilerin mesleki şartlarını daha iyi noktaya taşımak için elimizden geleni yapacağız. Görevlerini yerine getirirken hangi zorluklar içinde olduklarını biliyoruz ve kolaylaştırmak için gerekli şartları hazırlamaya çalışıyoruz. Sağlık kuruluşlarından indirimli faydalanma, birçok özel kurumdan indirimli yararlanmaya yönelik adımlar attık. Sosyal sorumluluk projeleri uretirken, aynı zamanda işsiz meslektaşlarımıza yönelik de çalışmalar yapacağız" dedi.

MERT: 'HAKLARIMIZ ERİDİ GİTTİ'
Mehmet Mert, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gunu için de konuşarak, "Bu gun bizler için çok özel ve çok anlamlı bir gun. Bugunu kutlamaktan bahsediyoruz ancak kutlamak yerine kaybettiğimiz hakları geri almak için etkinlikler yapmalıyız. 1961 yılında çıkan 212 sayılı yasa yıllar içinde eridi. Gazetecilere tanınan haklar ortadan kalktı. Yıpranma hakkı, elektrik, su telefon ve ulaşıma tanınan % 50 indirim hakları ortadan kalktı. '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gunu' bir bayram gunu kutlanması gerekmiyor. Aksine olsa olsa 10 Ocak Gazetecilerin Haklarının Elinden Alındığı gun olarak protesto edilmesi gerekiyor. Her ne kadar bu gun anlamını yitirse de her yıl bu gune özel davetler duzenleyenlere, hediyeler dağıtanlara, programlar duzenleyenlere teşekkur ediyoruz" diye konuştu.

KÖŞKER: 'SİZLERDEN BİRİYİM'
İYGAD'ın 'Yerel gazeteciliğin dunu, bugunu ve sorunlarını' konulu söyleşisini gerçekleştiren Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Muduru Mehmet Köşker, meslekteki anılarını anlatarak konuşmasına başladı. Kendisinin de yerel gazetede çalışarak mesleğe ilk adımı attığını belirten Köşker, bölgede birlikte çalıştığı gazetecilerle olan anılarından bahsetti. Konuşmasının devamında meslekteki zorluklara değinen Köşker, yerelde gazeteciliğin en buyuk sorunu olarak ekonomik kaynağı işaret etti. "Para olmadan ayakta kalabilmek ve tarafsız olmak mumkun değil" göruşunu aktaran Köşker, şöyle devam etti:
"Yerelde görev yapan bir arkadaşınız olarak, sorunlarını gerçekten iyi biliyorum. En buyuk sıkıntı para kaynağı. Para olmadan hiçbir şey olmuyor. Gazete hazırlanamaz ve dağıtılamaz. Gelir kaynağımızı ayarlayamıyorsak çok zor. Peki bu parayı nereden aşacağız? İki yöntemi var; satış ve ilanlar...
İyi içerikli, iyi tasarımlı bir gazete iyi satışa ulaşır. İki şekilde de ilan var. Bir özel ilan, bir de resmi ilan. Resmi ilanlar ise mevzuata uygun şartlar yerine getirildiğinde Basın İlan Kurumu'nun verdiği resmi ilanlardır.Bu durumla ilgili de kurumun web adresinde gerekli olan mevzuat yayınlanmaktadır. Bu şartları yerine getiren herkes faydalanmaktadır."

'YEREL BASININ GÜCÜ BÜYÜKTÜR'
Köşker, "Yerel basının gucu çok buyuk" diyerek şunları söyledi: "İlçelerde, mahallelerde ve köylerde ne olup bitiyorsa hepsi takip ediliyor ve haber yapılıyor. Yereldeki sorunlar genele taşınıyor. Halka yaşadığı mahallenin sıkıntı ve sorunları ya da gelişmeleri aktarılıyor; halk bilgilendiriliyor. Yereldeki burokratik çözum mekanizması çalıştırılıyor. Gerçekten yerel basın çok guçludur.

'EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK'
Turkiye'de 50'nin uzerinde iletişim fakultesi var. Bunlar yılda 10 bine yakın mezun veriyor. Zamanında planlama duzgun yapılsaydı, bugun bu kadar çok işsiz kalmazdı. Gazetecilikteki iş sahası daraldı. Ülkemizde gazeteler az satıyor. 1970'lerde satılan gazete sayısı 5 milyon civarıydı, bugun yine aynı sayılarda. Bu Turkiye genelinde çok az bir rakam. Televizyonun ve internetin etkisi bugunlerde daha çok. Ancak Avrupa'da gazete satışları daha fazla. Genel durum böyle olurken, en buyuk sorunların başında işsizlik geliyor. İşsizliğin yanı sıra, duşuk maaş sorunu var."

'BASIN İLAN KURUMU ÖZEL İLAN DA VERMELİ'
Söyleşi sonunda soru-cevap kısmına geçildi. Çok sayıda gazetecinin soru yönelttiği programda, Basın İlan Kurumu'nun sadece resmi ilan vermemesi gerektiği, özel firma ilanlarının da yerel gazetelere aktarılması gerektiğine yönelik göruş belirtildi. Neden bunun yapılmadığını soran gazetecilere "Olabilir" yanıtını veren Köşker, gerekli adımları İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği gibi kuruluşların atması gerektiğinin altını çizdi.


Program hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.