Hakan Bahadır yazılı açıklama yaptı

Yeşilay Bahçelievler Şube Başkanı Yard. Doç. Dr. Hakan Bahadır Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Hakan Bahadır yazılı açıklama yaptı

Yeşilay Bahçelievler Şube Başkanı Yard. Doç. Dr. Hakan Bahadır Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Hakan Bahadır yazılı açıklama yaptı
12 Şubat 2016 - 15:59 - Güncelleme: 12 Şubat 2016 - 18:37
Reklam

Dunya uzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ulke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır.

Sigara, içinde yaklaşık 3700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların buyuk bir bölumu kanserojendir. Her yıl dunyada yaklaşık 2.500.000 kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklar yuzunden hayatını kaybetmektedir. Sigaranın sebep olduğu en önemli ölum sebebi akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser turleri takip etmektedir. Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Kalp hastalıkları ve inme gibi çok ciddi birçok hastalığa da zemin hazırlıyor. Kalp ritmini hızlandıran sigara, kırmızı kan hucrelerine yuksek oranda karbonmonoksit bağlanmasına sebep olarak dokulara oksijen gitmesini engelliyor ve vucuttaki damar duvarlarının zarar görmesine neden oluyor. Araştırmalar, ulkemizde yılda 100 bine yakın kişinin sigaraya bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Dunya Sağlık Örgutu tarafından sigara ile mucadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dunya Sigarayı Bırakma Gunu olarak anılmaktadır.

9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık turu olan sigaradan kurtulma yönundeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza muracaat edilerek veya Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı" aranarak destek istenmelidir.

Sigarasız bir dunya için kararlı ve hızlı bir mucadele gerekmektedir. Toplumu bağımlılık ve pasif sigara dumanının zararlarından korumanın tek yolu, sigaranın zararları konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve sigara kullanımının butun kapalı alanlarda tam olarak yasaklanması ile mumkundur.

Yard.Doç.Dr.Hakan BAHADIR
Yeşilay Bahçelievler Şube Başkanı

YORUMLAR

  • 0 Yorum