Et tüketirken dikkat edilmesi gereken 5 hayati nokta…

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte akla gelen ilk konu; ‘et tüketimi’. Beslenme Uzmanı Diyetisyen Zeynep Özcan, et tüketiminde dikkat edilmesi gereken 5 hususu sıraladı. İşte püf noktalar…

Et tüketirken dikkat edilmesi gereken 5 hayati nokta…

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte akla gelen ilk konu; ‘et tüketimi’. Beslenme Uzmanı Diyetisyen Zeynep Özcan, et tüketiminde dikkat edilmesi gereken 5 hususu sıraladı. İşte püf noktalar…

Et tüketirken dikkat edilmesi gereken 5 hayati nokta…
08 Eylül 2016 - 11:21 - Güncelleme: 16 Eylül 2016 - 14:29
Reklam

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte akla gelen ilk konu: ‘et tüketimi’. Geniş sofraların kurulduğu bayram boyunca hem öğün sayısı, hem de et tüketimi artıyor. Başta kalp-damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları olmak üzere herkes tüm besin gruplarının dengeli şekilde tüketimine bayram süresince de dikkat etmeli.
Kırmızı et her ne kadar vücut tarafından yüksek oranda kullanılabilen iyi kaliteli bir protein kaynağı olsa da, yaklaşık %20’sini yağ içeriğinin oluşturduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Aşırı miktarda kırmızı et tüketimi kan yağlarının yükselmesine neden olur ve kalp-damar hastalıklarının oluşma riski artar. Ayrıca fazla demir içerdiğinden dolayı böbrek taşlarının oluşma tehlikesi de artar. Tüm bunların yanı sıra sindirim güçlüğü, mide ağrıları ve krampları, mide yanması, bulantı, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına da yol açabilmektedir.

Et tüketirken dikkat edilmesi gereken 5 hayati nokta;
Güven Hastanesi Beslenme Uzmanı Diyetisyen Zeynep Özcan et tüketiminde dikkat edilmesi gereken 5 hususu şöyle sıraladı:

1- Kurbanlık alırken veteriner kontrolünün bulunup bulunmadığını kontrol edin. Veteriner kontrolü olmayan hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski yüksektir.

2- Geleneksel olarak Bayram Günü kesilen hayvan eti bekletilmeden tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki ‘rigor mortis’ denilen sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır, hazımsızlığa neden olur. Bu nedenle özellikle mide problemleri olan kişiler, eti en az 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir.


3- Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında pişirme ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Et pişirirken tereyağı, kuyruk/iç yağı eklemden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.

4- Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi; sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini arttırması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca aşırı et tüketimi kabızlığa yol açabileceğinden, etin yanında bol posa içeren sebzelerin tüketilmesi kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

5- Kronik hastalıklardan diyabet, yüksek tansiyon, gut hastalığı, mide hastalıkları ve kalp-damar hastalıkları olanlar daha dikkatli davranarak günde 1 öğün et tüketmeli, porsiyon kontrolünü sağlamalıdırlar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum