Engelliler Sarayı'na 'EURECERT Erişilebilirlik Sertifikası' verildi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un katıldığı törenle Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’na EURECERT Erişilebilirlik Sertifikası verildi. Türkiye’de bir ilk olan Sertifika, Kurtulmuş, Bağcılar Belediye Bakanı Lokman Çağırıcı ve Beyaz Ay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva tarafından Engelliler Sarayı’na asıldı. 

Engelliler Sarayı'na 'EURECERT Erişilebilirlik Sertifikası' verildi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un katıldığı törenle Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’na EURECERT Erişilebilirlik Sertifikası verildi. Türkiye’de bir ilk olan Sertifika, Kurtulmuş, Bağcılar Belediye Bakanı Lokman Çağırıcı ve Beyaz Ay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva tarafından Engelliler Sarayı’na asıldı. 

Engelliler Sarayı'na 'EURECERT Erişilebilirlik Sertifikası' verildi
05 Mart 2017 - 18:51 - Güncelleme: 05 Mart 2017 - 18:56
Reklam

Kompleks bir tesis olarak Avrupa’da bile benzeri olmayan Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nın kalitesi tescillendi.  Bağcılar Belediyesi ve Beyazay Derneği’nin katkısıyla "Herkes için erişilebilir olma" projesi kapsamında EURECERT’in ulusal bazdaki ilk töreni Başbakan Yardımcısı Prof. Kurtulmuş’un katılımıyla yapıldı. Kurtulmuş, Engelliler Sarayı’na gelişinde Bağcılarlı milli engelli atletlerince çiçeklerle karşılandı. Girişte İşitme engelliler için ses yükseltici olarak kullanılan cihaz hakkında bilgi alan Kurtulmuş’a, Acil Durum Tahliye Sandalyesi’nin çalışma sistemi gösterildi. Kurtulmuş daha sonra Başkan Çağırıcı’nın refakatinde ahşap, kilim dokuma,  jimnastik salonu, kekemelik kursu stantlarını ziyaret etti. Kursiyerlerle sohbet eden ve çalışmalar hakkında bilgi alan Kurtulmuş, “Birbirinden değerli atölye çalışmaları yapılıyor. Gurur duydum ve iftihar ettim. Lokman Çağırıcı kardeşime teşekkür ediyorum” dedi.

EURECERT bilgilendirme toplantısında konuşan Kurtulmuş, Türkiye’nin son yıllarda ekonomi ve siyasi alanda gelişme gösterdiğini belirterek, engellilerin de artan refah, milli gelir, ciddi ekonomik gelişmesinden toplumun önemli kesiminin oluşturan engellilerin de yeterince istifade etmesi gerektiğini kaydetti. Ülkemizde 9 milyon engelli olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Her birimiz birer engelli adayıyız. İnsanların kendi başına hayatını idame ettirebileceği imkana kavuşması lazım. Ortaya konulan hizmetlere erişebilmesi için diğer insanlarla eşite yakın seviyeye gelmeli. Okul, pazar sosyal etkinlik alanına rahatça ulaşılabilmesi lazım. Erişilebilirlik Sertifikası’nın verilmesi çok anlamlı” 

APARTMANLAR DA ERİŞİLEBİLİR SEVİYEYE ULAŞSA
Hükümetin ve yerel yönetimlerin engellilere yönelik hizmetlerinin yardım olmadığını da vurgulayan Kurtulmuş, toplumun tüm fertlerinin toplumun gelişmesinden eşit yararlanmasını sağlayacak adımlar olduğunu söyledi. Sosyal sorumluluk projelerinde tüm kuruluşların da olması gerektiğini de belirten Kurtulmuş, özel sektör kuruluşları hatta imkan olsa tüm apartmanların da erişilebilir seviyeye ulaşsa”

2017/03/6821448.jpg

TÜRKİYE’NİN AYAĞINA VURULAN 
PRANGADAN KURTULMASI İÇİN ‘EVET’

16 Nisan referandumuna da değinen Kurtulmuş, ülkenin önündeki engellerin kalkmasını sağlayacaklarını da vurguladı. Kurtulmuş sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin ayaklarına vurulan prangadan kurtulması için daha etkin yönetim modeline kavuşması, daha hızlı üretim mekanizmasına kavuşması, çift başlılığın ortadan kalkması, siyasi istikrarın kalıcı olması için inşallah milletimiz ‘evet’ diyerek önündeki engelleri kaldıracaktır” Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise ilçede engellilerin önündeki engellerin kalktığının sertifika ile belgelendiğini belirtti. Engelliler Sarayı’nın diğer kurum ve kuruluşlara da örnek olmasını temenni ettiğini ifade eden Çağırıcı, fırsat verildiğinde engellilerin yeteneklerini ortaya koyduklarını kaydetti. Hükümetin engelleri ortadan kaldırdığı bir sürecin yaşandığını da hatırlatan Çağırıcı, “Düne kadar Allah (c.c), elden ayaktan düşürmesin, diye dua yapıyorduk. Oysa şimdi yaşlılarımıza iyi bakılıyor. Sosyal devlet olarak iyi bir noktaya geldik” Ülkemizde engellerin kalktığını ve reformların yaşama geçirildiğini de hatırlatan Çağırıcı, referandumda halkın ‘evet’ diyeceğini sözlerine ekledi. 

2017/03/4877960.jpg

PARAMI KENDİM HARCAMAK İSTİYORUM
Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva ise ülkemizdeki başta oteller olmak üzere tüm tesislerin engellilerin kendi başlarına ihtiyaçlarını karşılayabileceği kaliteye ulaşması gerektiğinin altını çizdi. Ayva, “Başkasından yardım almış olmamalıyım. Paramı kendim harcamalıyım. Türkiye’nin çok iyi para kazanan bir kitlesi var. Engelliler tatil yapıyor, çocuklu ailelerin durumu iyileşti. Bununla birlikte hizmet sektörü de gelişmeli. 50 bin civarında engelli memur var. 150 trilyon lira aylık kaynak var. Bu insanlar parasını kendi ihtiyaçlarına göre harcayabilmeli”  Avrupa’dan engelli turistlerin de ülkemize gelmek istediğini kaydeden Ayva, otellerin erişilebilir seviyeye getirilmesinin şart olduğunu söyledi. Bunun da standardının olması gerektiğini kaydeden Ayva, sözlerini şöyle tamamladı: Bir arkadaşımız kültür merkezine rampa yaptırmış. Harika malzeme kullanmış. Ama rampa mermerden olmuş. Çıkan kayıyor. Yeni sakatlar oluyor. Bunun standardı olmalı. Herkes yapmak istiyor nasıl yapacağını bilmiyor. İşte EURECERT bunu getiriyor” Programda ayrıca engelli şair Senem Ünal ‘Karınca’ adlı şiirini seslendirdi. Konuşmaların ardından Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’na protokol tarafından EURECERT Erişilebilirlik Sertifikası asıldı. Programa İlçe Kaymakamı Orhan Çiftçi, AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra engeliller ve yakınları katıldı.
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum