Elektrik kayıp kaçak bedelli yasalaşmasına tepki

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, kamuoyunda elektrik kayıp kaçak bedeli olarak bilinen yasasının meclisten geçtiğini duyurdu, tepki gösterdi.

Elektrik kayıp kaçak bedelli yasalaşmasına tepki

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, kamuoyunda elektrik kayıp kaçak bedeli olarak bilinen yasasının meclisten geçtiğini duyurdu, tepki gösterdi.

Elektrik kayıp kaçak bedelli yasalaşmasına tepki
21 Haziran 2016 - 16:49 - Güncelleme: 23 Haziran 2016 - 12:47
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, yaptığı yazılı açıklamayla kamuoyunda elektrik kayıp kaçak bedeli olarak bilinen yasasının meclisten geçtiğini duyurdu. Başkan Aziz Koçal, “Kayıp kaçak haracı yasallaştı. Dürüst vatandaş cezalandırıldı. Yargıtay kararları yok sayıldı. Anayasaya rağmen tüketicinin korunması yerine dağıtım şirketleri korunmuş oldu. Artık tüketiciler, kullanmadıkları elektriğin bedelini ödeyecekler” dedi.
Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, elektrik piyasası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair düzenlemeye tepki gösteren Başkan Koçal, “Bu yasa ile elektrik faturalarında yeni zamlı tarifelerinin önü açılmıştır. 94,69 TL’lik bir elektrik faturasında elektrik tüketim bedeli 49,09 TL iken KDV dışında 33,16 TL tüketiciden ek bedeller alınmaktadır. Bu bedellerin içinde bulunan kayıp kaçak dahil bazı bedelleri vatandaşlarımız mahkeme yolu ile iade alıyorlardı. Bundan böyle yeni çıkan yasa ya istinaden yargı yolu kapandığından bu bedeller iade alınamayacaktır. Tüm elektrik abonelerini; tüketicilerin kullanmadığı ve başkasının çaldığı elektriğin parasını ödettirmek zorunda bırakan bu yasaya karşı tepki vermeye tüketici derneklerinin bu konuda vereceği mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz” diye çağrıda bulundu.

TÜKODER Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal’ın basın açıklamasının tamamı şöyle; 
Kamu oyunda elektrik kayıp kaçak kanunu diye adlandırılan 6719 sayılı “Elektrik piyasası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun”  17/06/2016 Tarihli Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 
Yayınlanan bu yasa ile elektrik faturalarında yeni zamlı tarifelerinin önü açılmıştır. 94,69 Tl Lik bir elektrik faturasında elektrik tüketim bedeli 49,09 Tl iken Kdv dışında 33,16 TL tüketiciden ek bedeller alınmaktadır. Bu bedellerin içinde bulunan kayıp kaçak dahil bazı bedelleri vatandaşlarımız mahkeme yolu ile iade alıyorlardı. Bundan böyle yeni çıkan yasa ya istinaden yargı yolu kapandığından bu bedeller iade alınamayacaktır.
Yayınlanan bu yasa ile Hırsızlık teşvik edilmiş, dürüst aboneler cezalandırılmıştır. Anayasamızın 172.maddesinin  “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” amir hükmüne rağmen, bu yasa ile tüketici korunmamış, aksine dağıtım şirketleri korunarak deyim yerinde ise bu şirketlere kıyak yapılmıştır. Vatandaşlarımız kullanmadıkları elektriğin bedelini üstelik de hırsızların çaldığı elektriğin bedelini ödemek zorunda bırakılmıştır. 
Yasa; vatandaşlarımızın hukuk yolu kapatılarak elektrik kayıp kaçak ile ilgili dava yolu kapatılmıştır. Kayıp kaçak bedeli artık “Teknik ve teknik olamayan kayıp” adı altında kullanılan enerji bedeline ilave edilecektir. Bu kanunsuzluğa karşı vatandaşlarımız itiraz edemeyecektir. Çünkü bu yasa hak arama özgürlüğünün önünü kapatmıştır. 
Yasa ile dağıtım tarifelerine; Teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti (elektrik kayıp kaçak bedeli) yatırım harcamaları, sistem işletim maliyeti, kesme-bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti reaktif enerji maliyeti gibi bedeller ilave olmuştur. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yoktur.
Bu yasanın yayınlandığı tarihe kadar, tüketicilere ödenmiş olan tüm kayıp kaçak bedellerini abonelerin tümünün faturasına yansıtılacaktır. Yani devlet vatandaşın tümünden bu parayı alabilirsin dedi.  Buda demektir ki elektrik faturaları yüzde yirmiye yakın zamlanacaktır.
Bu tarihe kadar açılmış tüm davalara yeni yasanın hükümleri uygulanacak. Anayasamızın 2.ci maddesinde ifadesini bulan ülkemizin bir hukuk devleti ilkesine açıkça aykırılık oluşturmaktadır. 
Yasa, bu haliyle Anayasa’ya, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna, Borçlar Yasasına, hukuk ve adalet anlayışına, kamu yararına, tüketici haklarına ve vicdana aykırıdır. 
Bu nedenle bu yasaya Türkiye Büyük Millet Meclisinde evet oyu veren Milletin vekillerine soruyoruz, vicdanınız rahat mı? Hırsızın çaldığı elektriğin bedelini sizi vekil tayin eden vatandaşlara ödettirilmesine gönlünüz razı oldu mu? Sizler bu vatandaşın karşısına çıkıp “hırsızı koruduk sizi koruyamadık mı” diyeceksiniz. Unutmayın bu gün sessiz gördüğünüz bu millet size bunun hesabını soracaktır. 
Tüketiciler ve Tüketici Dernekleri olarak; bu haksızlığa karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Yasa’nın iptali için Anayasa Mahkemesine gidilecek. Anayasa Mahkemesi Yasa’ya iptal kararı vermez ise iç hukuk yolları tükenene kadar, hukuk mücadelemiz devam edecek. Sonuç alamadığımızda bu hukuksuzluk Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Taşınacaktır.
Tüm elektrik abonelerini; tüketicilerin kullanmadığı ve başkasının çaldığı elektriğin parasını ödettirmek zorunda bırakan bu yasaya karşı tepki vermeye tüketici derneklerinin bu konuda vereceği mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz. 
Basınımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Aziz Koçal
Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı
ve Bağcılar Şube Başkanı


YORUMLAR

  • 0 Yorum