Berke Merter'den İBB'ye 'Sel felaketlerine hazır mıyız?' önergesi…

CHP’li İBB Meclis Üyesi M. Berke Merter, sel felaketlerini meclis gündemine taşıdı, dünyadan örnekler verdi. Kentsel dönüşümün bilinçsiz yapıldığını ve dere yataklarında kentleşme yaşandığını belirten Merter, “İnsanoğlu doğayla girdiği savaşlardan hiç birini henüz kazanmamıştır” dedi.

Berke Merter'den İBB'ye 'Sel felaketlerine hazır mıyız?' önergesi…

CHP’li İBB Meclis Üyesi M. Berke Merter, sel felaketlerini meclis gündemine taşıdı, dünyadan örnekler verdi. Kentsel dönüşümün bilinçsiz yapıldığını ve dere yataklarında kentleşme yaşandığını belirten Merter, “İnsanoğlu doğayla girdiği savaşlardan hiç birini henüz kazanmamıştır” dedi.

Berke Merter'den İBB'ye 'Sel felaketlerine hazır mıyız?' önergesi…
21 Kasım 2017 - 11:54 - Güncelleme: 21 Kasım 2017 - 12:01
Reklam

Yaz aylarında iri dolu yağışlarıyla karşılaştığımız, alışılagelmişin dışında hortum olaylarıyla şaşkına uğradığımız ve meteoroloji uzmanlarının önümüzdeki yıllar için uyarılarda bulunduğu bugünlerde CHP’li Meclis Üyesi Berke Merter, önemli bir adım attı. Son zamanlardaki yaşadığımız aşırı yağışlardan yola çıkan ve 2009 yılında 31 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketini hatırlatan Bahçelievler Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Üyesi CHP’li Mehmet Berke Merter, İBB meclisine önerge verdi. Yaşanan sel felaketlerine alınacak önlemler ve sel sularının tahliyesi için önerge veren Berke Merter, İBB’ye dünyadan örnekler verdi, belediyece ne gibi önlemler alındığını sordu.

2017/11/5915537.jpg

Kentsel dönüşümün binaların tek tek yıkılarak yenilenmesiyle değil, ada bazında yapılmasını ve böylelikle altyapının uygun hale getirilebileceğini vurgulayan Berke Merter, “Son dönemlerde sel korkusundan, yağmur yağmasından korkar olduk. Çünkü yıllarca meydana getirdiğimiz beton şehirlerin içinde boğuluyoruz. Neden mi? Önce nefes aldığımız ağaçları kestik daha fazla bina dikebilmek için, yetmedi deniz kenarlarını doldurduk, dereleri ıslah edip çok güzel siteler yaptık. Zengin olduk sandık, büyüdük geliştik güya. Çok güzel metrolar yaptık, şehirleşme tamam dedik ama son yaşanan yağmurlarda sel sularından giremedik o metrolara” sözleriyle konuya dikkat çekti.

2017/11/7792839.jpg

DOĞAYLA GİRİLEN HİÇBİR SAVAŞ KAZANILMADI
Verdiği önergede; yeşil alanların imara açıldığını ve dere yataklarına kentleşme yapıldığını belirterek tepki gösteren Berke Merter, “Uzun vade de baktığımızda; İnsanoğlu doğayla girdiği savaşlardan hiç birini henüz kazanmamıştır. Amacınız ne olursa olsun, doğa aldığı şeyi çarparak size daha fazlasını iade ediyor. Buğday ekerseniz, ekmek yiyorsunuz. Ağaç dikerseniz, Meyva yiyorsunuz. GDO’lu tohum saçarsanız, hasta oluyorsunuz. Dere yataklarına kentleşme yaparsanız, selde ölüyorsunuz. Doğanın matematiği; sanılanın aksine aslında bu kadar basit” ifadelerini kullandı.

2017/11/2500092.jpg

İBB’YE TOKYO VE NEW YORK’TAN ÖRNEKLER…
Yaşanan sel felaketlerinin ekonomiye olan katkısına da değinen Berke Merter, 2009’daki felakette; mal kaybı ve hasarın 30 trilyon liranın üzerinde olduğunu, sigorta hasarının ise1 milyar doları bulduğunu kaydetti. Dünyadan örnekler veren Berke Merter, “Tokyo bir mühendislik harikası olarak dünyanın en sofistike sel önleme sistemini kurmuştur. ‘Shutoken Gaikaku Hōsuiro’ ya da İngilizce kısaltmasıyla G-Cans adındaki yapılar, dünyanın en büyük sel önleme sistemidir. 15 yılık inşaat süresiyle 2 milyar Euro'ya mal olan bir proje. Sistem, 32 metre çapında ve 65 metre yüksekliğinde 5 tane dehliz şaftının, yerin 50 metre altında giden 6.5 km’lik tünellerle birbirine bağlanmasıyla oluşuyor. G-Cans’in ‘yeraltı tapınağı’ adı verilen ana yağmursuyu deposu 177 m uzunluğunda, 78 m genişliğinde ve 25 m yüksekliğindedir. Depoda her biri 500 ton gelen 59 tane kolon bulunuyor. Bu kolonlar 10MW gücünde bir pompaya bağlı olarak saniyede 200 ton suyu Edogawa nehrine deşarj edebilecek kapasitede. Kanallar içinde toplam 44 milyon litre su hareket ediyor. Tokyo afet yönetim merkezine göre, Tokyo’da 3 gün boyunca toplam 550 mm’lik bir yağış düşmesi halinde Arakawa nehrinde yaşanacak taşkın ile 97 metro istasyonda su baskınları yaşanma ihtimali var. 200 yılda bir olabilecek böyle bir afet durumunda, G-Cans projesi ile böyle bir felaketin önüne geçilebilecek” şeklinde sistemi anlattı.

2017/11/4034663.jpg

OLAYA ‘ALLAH’TAN GELDİ’ DİYE BAKAMAYIZ
Kötü hava koşullarından insanların toplu taşımaya yönlendirildiğini ancak son yaşananlarda metroları da su bastığını hatırlatan Berke Merter önergesinde, “Daha düşük maliyetli olarak ta dünyada bazı şehirler yağmur suların çatılardan toplanıp depolanmasını ve kullanılmasını teşvik ettiğini hatırlatmak isteriz. Böylece şebekeye hem daha az yüklenilmiş, hem de su havzaları daha az yorulmuş oluyor. Ayrıca ölümlere de sebebiyet verebilecek bu durumlarda önlem için metro girişlerine yüksek bir set yapılabilir ya da New York’da uygulanan metro tünellerini sel suyundan koruyabilmek için şişirilebilir tıkaçlar kullanılabilir ve metro yaya girişlerine su sızmaz şeklinde kapatma sistemleri konulabilir. Doğal afetler karşısında ‘Allah’tan geldi’ diyerek, insanoğluna verilen aklı görmezden gelerek, yaşanılan kayıplara hep bir başkasını suçlayarak sırf ceplerimizi doldurmak için yarını düşünmeden doğa ile savaşımıza devam edersek bir gün mutlaka kaybedeceğiz” açıklamalarına yer verdi.

2017/11/4160431.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum