Bakırköy Belediyesi işçileri greve devam kararı aldı

Bakırköy Belediyesi’nde 3 gün süren ve sonrasında anlaşma sağlandığı söylenerek grevi bitirme kararı alan işçiler, kendilerine ek madde dayatıldığı gerekçesi ile sözleşmeyi imzalamadıklarını ve grev kararına devam edeceklerini açıkladı.

Bakırköy Belediyesi işçileri greve devam kararı aldı

Bakırköy Belediyesi’nde 3 gün süren ve sonrasında anlaşma sağlandığı söylenerek grevi bitirme kararı alan işçiler, kendilerine ek madde dayatıldığı gerekçesi ile sözleşmeyi imzalamadıklarını ve grev kararına devam edeceklerini açıkladı.

Bakırköy Belediyesi işçileri greve devam kararı aldı
21 Ekim 2016 - 12:30 - Güncelleme: 29 Ekim 2016 - 11:18
Reklam

Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube’nin yetkili olduğu Bakırköy Belediyesi’nde, Mart ayından beri devam eden toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Ekim sabahından itibaren 530 çalışanın yaklaşık 450’si grev başlamıştı. Kent Yaşam Gazetesi’nin haberine göre; Mayıs ayında işten çıkarılan 9 Belediye-İş, 6 DİSK üyesi toplamda 17 işçiyle birlikte DİSK’te greve katılarak ortak eylem yapmıştı. 3 gün süren grev 19 Ekim akşamı yapılan müzakereler sonucu buruk mutlulukla sonlanmış, Mayıs ayında çıkarılan 17 işçi dışındaki diğer işçiler için toplu iş sözleşmesi üzerinde anlaşma sağlanmıştı. 

Greve çıkana kadar geçen sürede belediyenin anlaşma sağlanamadığı konuların en başında gelen Yunus Emre personelinin sözleşme dışında bırakılma talebi işçiler tarafından red edilmişti. Yunus Emre Kültür Merkezi personeli olan 312 işçinin TİS dışında bırakılmasını isteyen ve hukuki olarak sıkıntıya gireceklerini söyleyen belediye yönetimine karşı, 2 yıl önce yapılan sözleşmede böyle bir durumun olmadığını ve hukuki olarak bir sorun yaşanmayacağını belirten işçiler, neden bu konuda bu kadar ısrarcı olunduğu konusuna anlam verememişti. Önce anlaşma sağlanan, ancak sonra ek madde konularak anlaşmanın bozulma nedeninin, Yunus Emre personelinin olduğu anlaşıldı. Kanuni olarak personel giderlerinin bütçenin yüzde 30’unu aşmasından dolayı kendilerine zimmet çıkacağını tahmin eden belediye yetkililerinin bundan dolayı ısrarcı olduklarını anladıklarını söyleyen işçiler, ek maddelerde de çıkacak zimmeti kendilerinin ödemesi yönünde bir taleple karşı karşıya geldiklerini söylediler. 

 İŞTE O EK PROTOKOLLER
Madde-1) Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Müdürlüğü bünyesinde Bakırköy Belediye yönetmeliğinin ilgili maddesi gereğince çalışan personelin işe girişleri ve her yıl iş akitlerinin yenilenmesi için bireysel sözleşme imzalanmaktadır. Söz konusu Bakırköy Belediye Tiyatrosu personelinin Belediye-İş Sendikası ile yapılan ve 2016-2018 yıllarını kapsayan TİS’ten yararlanması ve ayrıca çalışanların hukuki durumlarının belirlenmesi için taraflar mahkeme yoluna gidebilir. 
Madde-2) TİS’ten kaynaklanan ödemelerden dolayı Belediye Yetkililerine Mali ve Hukuki sorumluluk çıkması ile söz konusu ödemelerin geri istenmesi durumunda; bu miktarı ödemelerden yararlanan her çalışan gerektiği biçimde geri ödeyecektir. 

2017 bütçe görüşmelerinin yapıldığı meclis toplantısında dile getirilmişti... 
Kanuna göre personel gideri, son yıllık bütçenin yüzde 30’unu aşamaz ve yönetime zimmet çıkar. Dün yapılan Bakırköy Belediyesi 2017 Bütçe görüşmelerinde de, Ak Partili Meclis Üyesi İbrahim Keleş, personel giderinin de alıp başını gittiğinin altını çizmişti. Keleş, 95 milyon personel gideri ile toplam bütçenin yüzde 35'ini aşmanın kanuni bir suç olduğunu belirtmişti. Belediye binası önünde eylem yapan işçiler “Sözleşme hakkımız, söke söke alırız. Kurtuluş yok tek başına. Ya hep beraber, ya hiç birimiz” sloganları atarak eylemlilik sürecine devam ederek, sabah buluşmak üzere belediye binası önünden ayrıldılar. >Selvi Sarıtaç   
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum