Bahçelievler TSM’den açıklama: Meme kanserinin belirtileri nelerdir?

Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi, kamuoyuna yaptığı yazılı açıklamayla meme kanseri konusunda halkı uyardı.

Bahçelievler TSM’den açıklama: Meme kanserinin belirtileri nelerdir?

Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi, kamuoyuna yaptığı yazılı açıklamayla meme kanseri konusunda halkı uyardı.

Bahçelievler TSM’den açıklama: Meme kanserinin belirtileri nelerdir?
27 Ekim 2015 - 09:07
Reklam

Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi (BTSM), Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme etkinlikleri kapsamında kamuoyuna yazılı bir açıklama yaptı. Kanser tipleri arasında birinci sırada yer aldığı belirtilen meme kanserinin ciddiyetine vurgu yapılan yazılı açıklamada; her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riskinin olduğu belirtildi.

Meme kanserinin belirtilerinin de açıklandığı yazıda; Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Menopoz öncesi dönemde âdetin başlangıcından sonraki 7-10. gunlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gununde muayene yapmalısınız. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şupheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden sağlık personeline başvurunuz. 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir kez sağlık personeline meme muayenesi yaptırınız" ifadelerini yer verildi.

Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamanın tamamı:
Meme kanseri; kadınlarda görulen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır.

Meme Kanserinin Belirtileri:
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla buyuyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak uzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır. Tanı: Erken evrede meme kanserleri diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi ileri dönemlere gelene kadar belirgin bir belirti vermeyebilir.
Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamanız çok önemlidir.
Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır.

Erken tanı için uç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar; evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, sağlık personeli tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi (meme röntgen filmi) olarak sayılabilir.

Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Menopoz öncesi dönemde âdetin başlangıcından sonraki 7-10. gunlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gununde muayene yapmalısınız.
Meme dokusu içerisinde herhangi bir şupheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden sağlık personeline başvurunuz. 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir kez sağlık personeline meme muayenesi yaptırınız.
Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi