Bahçelievler'den doğan bir Dünya markası: ANADOLU GRUBU

Araştırmacı gazeteci Bayram Kırtaş, Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy ve Güngören ilçelerinin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkardı... 

Bahçelievler'den doğan bir Dünya markası: ANADOLU GRUBU

Araştırmacı gazeteci Bayram Kırtaş, Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy ve Güngören ilçelerinin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkardı... 

Bahçelievler'den doğan bir Dünya markası: ANADOLU GRUBU
10 Nisan 2017 - 13:44 - Güncelleme: 10 Nisan 2017 - 13:57
Reklam

15 yıldır bölgede yerel gazetecilik örneği gösteren, araştırmacı gazeteci Bayram Kırtaş, 15 yıldan beri yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy ve Güngören ilçelerinin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkardı. Gelecek kuşaklara ışık tutacak bu 'derleme' Ansiklopedileştirip topluma sunulmasını bekliyor.
Bayram Kırtaş bugünkü yazısında, Bahçelievler’in geçmişinde ve bugününde imzaları olan Haznedar Merter Çiftliği'nin merkez binasının yerine kurulan ve Bahçelievler'den doğan bir Dünya markası olan Anadolu Grubu ait Efes Fabrikası bölgesini kaleme aldı...

2017/04/4831443.jpg

Bahçelievler'den doğan bir Dünya markası 
ANADOLU GRUBU

ANADOLU EFES ile bir Dünya markası olan ANADOLU GRUBU Bahçelievler'den İstanbul'a  ve Türkiye'ye büyük katma değer sağladı...
Bahçelievler'den Dünyaya açılan ve bir Dünya markası olan ANADOLU GRUBU, Bahçelievler'e, İstanbul’a ve ülkeye büyük katma değer kazandırmasıyla biliniyor.
1950 yılında Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından kurulan ANADOLU GRUBU, 1969 yılında  ANADOLU EFES markasıyla, Bahçelievler ilçesinin tarihe tanıklık etmiş olan Haznedar Merter Çiftliği'nin idare merkez binasının bulunduğu yerde  faaliyete başladı. Ürettiği ürünle önce Türkiye’de sonra ihracat yaptığı ülkelerde beğeni kazanan ve kısa zamanda bir dünya markası olan ANADOLU GRUBU'nun Yönetim Kurulu Başkanlığını Tuncay Özilhan yürütüyor.
ANADOLU EFES markasına sahip ANADOLU GRUBU'nun merkez idare binası, tarihte İstanbul’a bakliyat, meyve, sebze, bal, süt ve yoğurt vb. yüzlerce çeşit ürün yetiştirilen, birçok insanın çalıştığı, Haznedar Merter Çiftliği adıyla bilinen Bahçelievler - Güngören sınırında bulunuyor.
ANADOLU EFES’le birlikte içecek, otomotiv, perakende ve finans alanlarında da Dünya ölçeğinde bilinir markalarıyla faaliyetlerini sürdüren ANADOLU GRUBU, sosyal sorumluluk kapsamında da Anadolu Vakfı, Anadolu Sağlık Merkezi ve Anadolu Efes Spor Kulübü gibi kurumlarıyla eğitim, sağlık ve spor alanlarında topluma katkı sunmasıyla biliniyor.
Anadolu insanına daha iyisini sunma hedefiyle yola çıkan ve kısa zamanda, çok uluslu girişimci bir kuruluş haline gelen ANADOLU GRUBU, dünyanın önde gelen markalarıyla kurduğu ortaklıklar ve çok uluslu şirketlerle gerçekleştirdiği iş birliği ve ortak projeleriyle de göz dolduruyor.

2017/04/520445.jpg

HAZNEDAR MERTER ÇİFTLİĞİ ve AHMET MERTER
Ataları Osmanlı sarayında hazinedarlık yapan, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde aktif, roller üstlenen, tarih kitaplarında Ahırköylü Ahmet Bey (Muhtar) olarak bilinen Ahmet Merter, bugünkü –Bahçelievler, Haznedar, Güngören ilçeleri ve Merter Bölgesini de kapsayan 5 bin 500 dönümlük Haznedar Merter Çiftliği'nin sahibiydi.

Saray’a hazinedarlık yapan aileye dönemin Padişahı bugün Bahçelievler sınırları içinde bulunan Haznedar bölgesini Tımar olarak vermiş, ailenin burada kurduğu Haznedar Çiftliği de on yıllarca parmakla gösterilen bir bölge olmuştu.

Ahmet Merter, o yıllarda herkesin beğendiği bir güzellikte bin bir çeşit ürünün yetiştirildiği ve yüzlerce kişinin çalıştığı çiftlikte bir de mandıra işletiyordu. Ürettiği Haznedar Yoğurtları ile uzun yıllar İstanbulluların sofrasını süsleyen Ahmet Merter, zamanla İstanbul’un gelişmesi ve motorlu taşıtların artması üzerine Eski Londra Asfaltına yakın yerde iki adet benzin istasyonu kurmuştu. Bu istasyonun biri bugünkü Ömür lokantasının yakınındaydı. Bir dönem kireç ocakları da işleten Gazi Ahmet Merter, zamanla çiftliğin bazı bölgelerini imara açarak inşaat işine de girmişti.

1950’li yıllarında bölgede toplu konut alanları oluşturma çalışması yapan Ahmet Merter, İstanbul’da adeta konut hamlesi başlatmıştı. Bugünkü inşaat sektörünü aratmayacak derecede tanıtım kampanyalarına girişen Ahmet Merter: “Yarının Modern Mahallesi Merter Sitesi” sloganı ile müteahhitliğe başlamıştı.

Merter’in bu girişimi sonraki yıllarda Simtaş Blokları’na dönüşmüş ve 1960’lı yıllarda siteye insanlar yerleşmeye başlamıştır.

Kurtuluş Savaşı kahramanı, güreş ağası Ahırköylü Ahmet Merter, 1959 yılında, geride İstanbul’a yepyeni yatırımlar, iş ve konut alanları bırakarak hayata veda etti.

2017/04/9345033.jpg

Merter’e ismini veren kendisi de eski bir güreşçi olan milli kahraman Ahmet Merter, ata sporumuza sahip çıkmış olup 1958-59 yıllarında Kırkpınar Güreş Ağalığı yapmıştı. 

2017/04/6891970.jpg

Anadolu Gurubun şu an bulunduğu merkez binasının yerinde Haznedar Merter Çiftliği'nin merkez binasından kalıntılar bulunmakta.

2017/04/9011256.jpg

Haznedar Çiftliği'nde mandıra...

2017/04/7640237.jpg

Haznedar Merter Çiftliği'nde çalışan işçiler...

2017/04/9565889.jpg

Haznedar Merter Çiftliği'nde arıcılık...
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum