Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy ve Güngören'in tarihi, gün yüzüne çıktı…

Gazete365’in imtiyaz sahibi, araştırmacı gazeteci Bayram Kırtaş, Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy ve Güngören ilçelerinin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkardı...

Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy ve Güngören'in tarihi, gün yüzüne çıktı…

Gazete365’in imtiyaz sahibi, araştırmacı gazeteci Bayram Kırtaş, Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy ve Güngören ilçelerinin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkardı...

Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy ve Güngören'in tarihi, gün yüzüne çıktı…
30 Kasım 2016 - 17:11 - Güncelleme: 30 Kasım 2016 - 17:40
Reklam

15 yıldır bölgede yerel gazetecilik örneği gösteren, Gazete365’in imtiyaz sahibi, araştırmacı gazeteci Bayram Kırtaş, 15 yıldan beri yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy ve Güngören ilçelerinin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkardı. Gelecek kuşaklara ışık tutacak bu 'derleme'  Ansiklopedileştirip topluma sunulmasını bekliyor. 

Bahçelievler İlçe oluşundan bu güne, Kocasinan ve Yenibosna Belde döneminde Belediye Başkanlığı görevinde buluna başkanların listesi.

Kocasinan Belde oldu. İlk seçimler yapıldı
Kocasinan çiftlik özelliğini 1940 yılına kadar sürdürdü. Bu tarihten sonra Toprak Ofisi, bölge halkının nüfusa göre borçlandırarak toprak dağıtımı yaptı. 10 yılda ödemeler tamamlandı ve bölgede 1950 yılından itibaren parselasyon çalışmaları başladı. 1950’den 1960 yılına kadar muhtarlıkla idare edilen Kocasinan’ın ilk muhtarı Mümin Çakıcı oldu. 1960 ihtilalı ile muhtarlık iptal edilince 2 yıllık bir ara dönem yaşanmasının ardından Çakıcı’ya muhtarlığı 1962’de yeniden verildi.
1967’de yapılan nüfus sayımında Kocasinan’ın nüfusu 18 bini aşmıştı. Bu tarihten sonra belediyeliğe dönüştürülen Kocasinan’da, Kocasinan Merkezi Mahallesi başta olmak üzere Şirinevler, Siyavuşpaşa, Soğanlı ve Cumhuriyet Mahalleleri oluştu ve ilk belediye başkanlığı seçimleri yapıldı. Mustafa Dönmez Kocasinan’da seçimleri kazanarak ilk belediye başkanı oldu. Çeşitli nedenlerden dolayı İçişleri Bakanlığı Belediye Başkanı’nı görevden alınca Belediye Başkanlığı görevine Nahiye Müdürü geçici olarak atandı.

Mustafa Dönmez (2 Dönem Belde Belediye Başkanı 1967 - 1972)
Mustafa Dönmez 1929 yılında Giresun’da doğmuştur. İnşaat  teknikerlik bölümünü bitirdikten sonra ticari hayata atılmış. Uzun yıllar inşaatçılık yapmıştır. Birçok sivil toplum kuruluşunda yöneticilik ve üyelik görevlerini yerine getirmiş olan Mustafa Dönmez 1967 yılında o zamanlar Bakırköy’e bağlı olan Bahçelievler Kocasinan Belde Belediye Başkanı seçilmiş ve bu görevi 2 dönem boyunca yapmıştır.
Belediye başkanlığı görevini tamamladıktan sonra hizmet verdiği bölgede,Teşhis ve Tedavi Merkezi Kliniği ile hizmetine 1990 yılına kadar devam etmiştir. 1990 yılında dini vecibelerini yerine getirmek üzere gitmiş olduğu Mekke’de rahmetli olmuş ve kendisi Mekke’de bulunan Cennet’ül Mualla mezarlığında defnedilmiştir.
Eşi Fatma Dönmez ile birlikte; Emine(Eşi Faruk Altınışık), Hayriye(Rahmetli), Oya (Eşi Ömür Şengün), Aysel (Eşi Necati Yılmaz)ve Ali( Eşi Elif Dönmez) adında çocuklara sahip olan Mustafa Dönmez'in 8 adet de torunu vardır.

Mümin Çakıcı (1972 - 1974 Dönemi Belde Belediye Başkanı)
1972’de tekrar yapılan seçimde ise Kocasinan Belediye Başkanlığı’na aynı zamanda köyün ilk muhtarı da olan Mümin Çakıcı seçildi. Başarılı bir belediye başkanlığı dönemi geçiren Çakıcıya, muhtarlığım döneminde dönemin Bakırköy Kaymakamı tarafından cami, çeşme, okul ve yolların yapımından dolayı teşekkür belgesi verildi. Yaşamını muhtarlık ve belediye başkanlığı yaptığı Kocasinan’da sürdüren Mümin Çakıcı 2010 yılında vefat etti ve Kocasinan Mezarlığına defnedildi.

Ali Yerlikaya (1974 - 1977 Dönemi Belde Belediye Başkanı)
Kocasinan Belde Belediye Başkanlarından üçüncüsüydü, Ali Yerlikaya... 1927 Elazığ doğumlu olan Ali Yerlikaya, 1974 seçimlerinde CHP’den aday olup, 1977 seçimlerine kadar Kocasinan Belde Belediye Başkanlığı yaptı. 60 bin nüfuslu Kocasinan’ın Belde Belediye Başkanı olan Yerlikaya, hızlı göçün nüfusu 250 binlere çıkaracağını, Kocasinan’ın ihtiyaçlarını; yolda, kanalda, suda, elektrikte, okulda, parkta ve bilumum tesislerde olacağını düşünerek, başarılı hizmetlerde bulundu. Ali Yerlikaya, halen Ataköy’de ikamet ediyor.

İsmet Tüylüoğlu (1977 - 1980 Dönemi Belde Belediye Başkanı)
1977 seçimlerinde Kocasinan Belde Belediye Başkanı seçilen İsmet Tüylüoğlu ise 1980 ihtilalinden sonra görevden alındı. İsmet Tüylüoğlu, yaşamını Bakırköy’de sürdürüyor.

Yenibosna belediye oluyor 
Yenibosna 1972 yılında belediye haline gelmesine rağmen sanayi tesislerinin, konutların ve tarım dışı faaliyetlerin araziden plansız yararlanmaları sürmüş, hızlı nüfus artışının da buna eklenmesiyle sonuçta ortaya konut sorunu ve altyapı yetersizliği gibi bir çok şehirsel sorun ortaya çıkmıştır. Özellikle 1970’ten sonra sanayi tesislerinin çoğalması, yerleşmenin mekansal olarak genişlemesine yol açarken tarımsal alanda çalışan halk sanayiye yönelmiştir. Bu tarihlerden sonra Yenibosna plansız yapılaşmadan su ve kanalizasyon gibi altyapı yetersizliklerine kadar çözümlenmesi gereken bir dizi ağır sorun barındıran İstanbul’un plansız yapılaşmasıyla genişlemesinin en güzel örneği de Yenibosna’da görülür. Günümüzde Yenibosna, Bahçelievler Belediyesi sınırları içinde kalmaktadır. Yenibosna İstanbul’un Avrupa’ya açılan stratejik öneme sahip bölgelerinden biridir.

Yenibosna Belde oldu. İlk seçimler yapıldı
Nüfusun hızla artmasıyla 1972 yılında belediyeye dönüştürülen Yenibosna’da, Yenibosna Merkez Mahallesi, Çobançeşme, Zafer, Fevzi Çakmak ve Hürriyet Mahalleleri oluştu ve ilk belediye seçimleri yapıldı. Remzi Özkaya 1972 yılında Yenibosna’da yapılan ilk belediye başkanlığını kazanarak, belde belediye başkanı oldu. İki dönem belediye başkanlığı yapan Remzi Özkaya, 2004 yılında vefat etti, Yenibosna Köyiçi Mezarlığı’nda toprağa verildi.

1977 yılında yapılan seçimlerde belediye başkanlığına İlhan Koç seçildi. İlhan Koç, 1980 ihtilalından sonra görevden alındı. Belediye Başkanlığı görevine Nahiye Müdürü geçici olarak atandı.
Uzun yıllar Yenibosna’da ikamet eden İlhan Koç, şu an Didim’de yaşıyor.

Remzi Özkaya (2 Dönem Belde Belediye Başkanı 1972 - 1977)
Yenibosna Köyü’ne ilk yatırımlar Muhtar Remzi Özkaya döneminde başladı
Yenibosna Köyü Muhtarlığı ve Yenibosna Belde Belediye Başkanlığı yapan Remzi Özkaya, SEK fabrikasının kurulmasında, Yenibosna İlköğretim Okulu’nun yerinin alınmasında, Çobançeşme Mezarlığı’nın yapılmasında, Altınyıldız Fabrikası’nı bölgeye kazandırılmasında ve Doğu Sanayi Sitesi’ne yer gösterilmesinde, elektrik, su ve altyapı çalışmalarında büyük emekler vermiştir. 1977 yılında da belediyeyi İlhan Koç’a devretmiştir. 

İlhan Koç (Belde Belediye Başkanı 1977 - 1980) Yarım Dönem (80 İhtilalinde görevden alındı
1977 yılında yapılan yerel seçimlerde Demokrat Parti'den Yenibosna Belde Belediye Başkanı seçilen İlhan Koç, belediyeye kazandırdığı kamyon ve belediye binası önünde - 1977
1980 ihtilalinde belediye başkanlığı görevini nahiye müdürlüğüne devretti.

BAKIRKÖY'DEN AYRILIŞ ve İLÇE OLUŞU
► 1950 yıllarına kadar çiftlik ve tarım alanı…
► 1966 yıllarına kadar köy…
► 1992 yıllarına kadar belde…
► 27 Mayıs 1992 tarihinde ilçe olma kararı…
► 3 Haziran 1992 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanması…
► 25 Ağustos 1992 tarihinde belediyelerin 
kuruluşu…
► 1 Kasım 1992 tarihinde ilk yerel seçimlerin yapılması…
► 2 Kasım 1992 Pazartesi günü seçimleri 
kazanan Belediye Başkanlarının görevlerine başlaması…

16 milyon 787 bin 208 metrekarelik alan üzerine kurulan Bahçelievler İlçesi, Ayamama Deresi ve Çinçin Deresinin arasında kalan, Yenibosna köyü, Kocasinan Köyü, İncirli Çiftliği ve Haznedar Çiftliğinden oluşmaktadır. 

1967’de 5 mahalle ile Kocasinan, 1972’de 5 mahalle ile de Yenibosna belde oldu. Bahçelievler’in 1992’de, ilçe olmasıyla,  İncirli Çiftliği ve Haznedar Çiftliğinin yer aldığı bölgede oluşan yerleşim alanı da Bahçelievler Merkez Mahallesi oldu. 

11 mahalleden oluşan Bahçelievler ilçesi 1992’de ilçe olduğunda nüfusu 322 bin 234 iken, bugün 700 bin oldu. 1992’de yapılan ilk yerel seçimlerinde belediye başkanlığını Refah Partisi’nden aday olan Muzaffer Doğan kazandı. 1994 ve 1999 seçimlerinde ANAP’tan aday olan Saffet Bulut üst üste iki seçimi kazandı. 2004 ve 2009 seçimlerinde belediye başkanlığını AK Partiden aday olan Osman Develioğlu kazandı.

MUZAFFER DOĞAN (Yarım Dönem 1992- 1994)
1954 yılında Nevşehir’de doğdu. Nevşehir Lisesi’nden sonra Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde lisansını tamamladı. İstanbul Bahçelievler kurucu belediye başkanlığı yaptı. Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. “Buzdağını Eriten Dehâ” isimli kitabı İBB Kültür AŞ tarafından yayınlandı. Nevşehir’de “Genç Adam” isimli haftalık bir gazete çıkardı. Milli Gazete, Yeni Devir, Vakit gibi gazetelerde ve Cuma, Yedi İklim ve Türk Edebiyatı dergilerinde edebi ve siyasi konularda yazılar yayınladı. Evli ve üç çocuk babasıdır. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun bir dönem danışmanlığını yapan Muzaffer Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi Başkanlığı yapmakta.

SAFFET BULUT (2 Dönem 1994- 2004)
1952 Trabzon Maçka doğumlu Saffet Bulut, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bölümü mezunu. 1960 yılından bu yana Bahçelievler’de oturan Saffet Bulut, proje yöneticisi ve mimar sıfatıyla 2000’den fazla projeye imza attı.1992 yılında Bahçelievler Belediye Meclis Üyeliği yapan ve 1994'te Bahçelievler Belediye Başkanı olan Bulut, 1999 yılında ikinci kez Bahçelievler Belediye Başkanı seçildi. 

OSMAN DEVELİOĞLU (3 Dönem 2004- 2019)
1956 yılında İstanbul'un Kadırga semtinde doğdu. Aslen Kayserilidir. 1979 yılından beri ambalaj sanayiinde faaliyet göstermektedir. Tüm tahsil hayatı İstanbul'da geçti. Yüksek öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladı. 1995-1999 seçimlerinde 3'üncü bölge milletvekili adaylığı, ilçe başkanlığı ve il yönetim kurulu üyeliğinde bulundu.
1970 yılından beri sosyal aktivitelerin içinde yer alan Osman Develioğlu, pek çok sivil toplum örgütünde yönetici olarak görev yaptı. MÜSİAD, BASİAD, ÖNDER ve İstanbul Oluklu Mukavvacılar Derneği yönetim kurullarında yer alan Develioğlu, İstanbul Sanayi Odası Meslek Komitesi'nde başkan yardımcısı olarak görev yaptı.
AK Parti kuruluş çalışmalarında da bulunan Develioğlu, Parti içi Demokrasi Hakem Kurulu Başkanlığı yaptı.
2004 yılında Belediye Başkanlığı görevine seçilen Osman Develioğlu, 2009 yılında da ikinci kez Bahçelievler Belediye Başkanı seçildi. Develioğlu, evli ve dört çocuk babasıdır. 

........................................................................................


BU GÜNE KADAR YAZILMAYAN TARİH YAZILIYOR
Osmanlı Arşivi’nin yanı sıra bölgeye Bulgaristan, Yunanistan ve Yugoslavya’dan gelen ilk muhacirlerle görüşen Gazete 365 elde ettiği bilgi ve fotoğraflı bir eserde topluyor. Duyarlı bölge halkı, evinde ve iş yerinde büyüklerin zamanında elde ettikleri bilgi ve fotoğrafları eserde yer alması için Gazete 365 ile paylaşıyor.
ELİNİZDEKİ BİLGİ, BELGE VE FOTOĞRAFLARI BİZİMLE PAYLAŞIN
Elinizde, Bahçelievler, Bağcılar, Güngören ve Bakırköy ilçelerini kap sayan bilgi, belge ve fotoğrafları bizimle paylaşa bilirsiniz...
İrtibat için; Gazete 365’e 0 212 442 24 24 telefon numarasından ve
[email protected] mail adresinden ulaşabilirsiniz...
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum