Ataköy'den sonra Florya sahili de betonlaşıyor

Ataköy sahilinde devam eden yapılaşma tehdidi şimdi de Florya sahiline yansıyor. ‘Kamu Eğitim, Dinlenme ve Turistik Tesisler Alanı’ itirazlara rağmen ‘Turizm Ticaret Alanı’ fonksiyonuna dönüştürüldü.

Ataköy'den sonra Florya sahili de betonlaşıyor

Ataköy sahilinde devam eden yapılaşma tehdidi şimdi de Florya sahiline yansıyor. ‘Kamu Eğitim, Dinlenme ve Turistik Tesisler Alanı’ itirazlara rağmen ‘Turizm Ticaret Alanı’ fonksiyonuna dönüştürüldü.

Ataköy'den sonra Florya sahili de betonlaşıyor
27 Ocak 2016 - 12:16
Reklam

Bakırköy Ataköy sahilinde devam eden yapılaşma tehdidi şimdi de Florya sahiline yansıyor. Ataturk Deniz Köşku ile İstanbul Buyukşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Tesisler arasında kalan parseller için 2013 yılında başlayan ve bu ay tamamlanan plan değişikliği Buyukşehir Belediye Meclisi’nde onaylandı.

hurriyet.com.tr'nin haberine göre; Daha önce 'Kamu Eğitim, Dinlenme ve Turistik Tesisler Alanı’ fonksiyonlu nazım imar planı 17.01.2014 tarihli değişiklikle 'Turizm Ticaret Alanı’ fonksiyonuna dönuşturuldu. Ataköy sahildeki yapılaşmalar da ilk olarak planların Turizm Ticaret alanına çevrilmesiyle başlamıştı.

Bakırköy Belediye Başkanı Bulent Kerimoğlu, “Florya’nın betonlaşmasını istemiyoruz" dedi. Florya Şenlik Mahallesi 201 ada 273 bin 089 metre kare buyukluğundeki 7, 8, 15, 16, 17, 20, 23, 26, 29 ve 30 parsellerin mulkiyeti İstanbul Buyukşehir Belediyesi’ne ait. 2006 onaylı 1 / 1000 Uygulama imar planında bu parseller E 1 simgeli 'Gunubirlik Turizm ve Rekreatif alanı’ ile E simgeli 'Kamu Eğitim, Dinlenme ve Turistik Tesisler Alanı’ fonksiyonundaydı.

Zaten 29 parselin bir kısmında da Florya Özurluler Kampı yer alıyordu. 13 Nisan 2013 tarihinde önce 1 / 5000 ölçekli Nazım İmar Planı değiştirildi. Yukseklik 6.50’den 10.50’ye çıkarıldı. Yani bir kat artırıldı. Fonksiyonuna da 'Turistik Tesisler’ alanı eklendi. Kamu Eğitim ve Dinlenme ve Turistik tesisler alanı fonksiyonu ise devre dışı bırakıldı. Böylelikle Ataköy sahilde yapılaşmaların surduğu plan ile Florya sahil aynı fonksiyona getirildi. Florya’nın da betonlaşma tehlikesi başladı.

İNŞAATLAR PLANDAN ÖNCE
Plan değişikliği yapıldığında İstanbul Akvaryum ve yanındaki alışveriş merkezi bitmiş, otel inşaatına da başlanmıştı. Plan değişikliği İstanbul 1 Numaralı Kultur Varlıkları Koruma Kurulu’na da sorulmadı. Oysa plan değişikliği yapılan 29 parselin tamamı Ataturk Deniz Köşku parsel komşuluğunda ve 2863 sayılı yasa gereğince kurulun yetki alanında kalıyordu.

Bakırköy Belediyesi plan değişikliğine itiraz etti. İtirazda 'Gunubirlik Turizm ve Rekreatif Alanları’nın iptal edilerek daha ticari bir yaklaşımla planlanan adı gunubirlik turizm ve turistik tesisler alanı olan ancak işlev açısından uygulamada daha çok rantabl yapıların yer aldığı ve daha az kamu yararı gözetildiği, koruma kurul kararı olmadığı belirtildi. Ancak İBB bu itirazı dikkate almadı.

KURUL 1 KAT İNDİRDİ
Kurul plan değişikliğinden 2 yıl sonra 20.08.2015 tarihinde Bakırköy Belediyesi’ni itirazını dikkate alarak, İBB’den acil olarak 1 / 1000 ölçekli uygulama imar planı yapmasını, yuksekliğin 6.50 metreyi (2 kat) geçmemesini istedi. Otel – motel yapılması durumunda bu kısımların tek bağımsız bölum olarak iskan edilmesinin altını çizen Kurul, sahilde 2 noktadan 7 metreden az olmamak kaydıyla yaya yollarının duzenlenmesini, yeşil alana yaya erişiminin sağlanarak kamu kullanımına açılacak şekilde uygulama yapılmasını talep etti.

'BETONLAŞMAYA KARŞIYIZ’
Bakırköy Belediyesi, sahildeki yapılaşmalar bittikten sonra İBB’nin planları bu inşaatlara göre uydurmaya çalıştığını ileri surdu. En son bu ayın 15’inde yaptıkları uygulama imar plan değişikliğinin de bu amaca yönelik olduğunu belirten Belediye Başkanı Bulent Kerimoğlu şöyle konuştu: “Ataköy sahildeki gibi bir yapılaşmaya karşı olduğumuzu her fırsatta dile getirdik. Florya sahil de Ataköy gibi beton yığını olmasın istedik. Halkın kullanımına ve yeşil alan olarak ayrılmasını talep ettik. İtirazlarımızı yaptık ama dikkate almadılar. Florya sahili betonlaşma tehlikesine karşı savunmaya devam edeceğiz."