Artık doğum koçunuz size rehberlik edecek

Hamile Eğitmeni Mine Arslan, günümüzde yeni yeni adı duyulan “Doğum koçu” hakkında Gazete365 okuyucuları için bir yazı kaleme aldı.

Artık doğum koçunuz size rehberlik edecek

Hamile Eğitmeni Mine Arslan, günümüzde yeni yeni adı duyulan “Doğum koçu” hakkında Gazete365 okuyucuları için bir yazı kaleme aldı.

Artık doğum koçunuz size rehberlik edecek
17 Mart 2016 - 12:13 - Güncelleme: 17 Mart 2016 - 12:15
Reklam

Bilinçli ve rahat bir hamilelik süreci ve sağlıklı bir anne ile bebek için gerekli her şeye organize eden “Doğum koçu” ile ilgili bilgiler veren Hamile Eğitmeni Mine Arslan, doğum koçunun vasfını, neler yaptığını, anneyi ruhsal olarak nasıl hazırladığını ve gebe koçlarına nasıl ulaşılabileceğini yazdı.

DOĞUM KOÇU NEDİR?
Doğumda siz merkezde olacak şekilde doğum öncesi tercihlerinize ulaşabilmeniz için çalışırlar. Gerektiğinde doğumda bulunan diğer kişilere gerekli desteği ve bilgiyi aktarırlar. Bir yandan bebeğinizin ve sizin sağlık durumunu takip ederlerken diğer yandan da masaj teknikleri, pozisyon teknikleri, rahatlatıcı aromaterapiler, gerektiğinde homeopatik yöntemlerle doğum dalgalarını daha rahat karşılamanızı sağlarlar. Bu hizmeti verirken her türlü doğum şeklinde sizi yargılamadan desteklerler ve doktorlarınızla uyumlu çalışırlar.

DOĞUM KOÇU NELER YAPAR?
Anneyi doğum sürecine ruhsal ve fiziksel olarak daha güçlü hazırlar. Araştırmalar gösteriyor ki; doğum koçluğunda geçen hamilelik sürecinde ebeveynlerin davranışlarında ve tepkilerinde farklılıklar gözlemlenmiştir. Kendilerini daha güvende hissediyorlar, değişen aile dinamiklerine daha başarılı bir şekilde uyum sağlıyorlar. Sezaryen da olsalar bunun can kurtarıcı ve iyi bir yöntem olduğunu öğreniyorlar. Örneğin doğum sonu bir annenin en çok ihtiyacı olan bebek bakımı, hastalıkları, beslenmesi ve uyku eğitimlerini alarak güvenli annelik kapsamında farkındalık sahibi oluyorlar.
Aynı şekilde araştırmalar gösteriyor ki, bir Doğum Koçunun doğum sürecine eşlik etmesi ise şu avantajları sağlıyor; doğru nefes, doğru ıkınma, diyafram kullanabilme, doğru pozisyonlar, daha kısa ve daha az komplikasyonlu doğum olasılığını arttırıyor. Bireysel anlamda annenin doğum hakkında olumsuz düşünceleri azalıyor, kendine bebeğine ve bedenine güvenmeyi öğreniyor, öğrendiği nefes çalışmaları ve yoga gibi bedensel çalışmalarını sağlıklı yaşam sürekliliği adına hayatının her alanında kullanıyor. Babalar doğum sürecine dahil ettirilerek anne baba ve bebek üçlüsünün en temel psikolojik alt yapısı oluşturuluyor. Kurumsal anlamda ise erken ve gereksiz hastane başvurularının önüne geçilmiş oluyor. Eğitim almış gebelerin doğumhane sürecinde çalışanlara yansıyan çok önemli farkındalıkları oluşuyor.
Korkmak, bağırmak, gereksiz yere yorulmak yerine nefes çalışmaları ve derin gevşeme yöntemleriyle hem bebeklerine oksijen gönderiyorlar hem de sakin kalarak rahim ağzının açılmasına ve doğum eyleminin spontan ilerleme sürecine yardımcı oluyorlar. Var olan süreçte ters giden birşeyler olduğunu hissettikleri ya da onlara iletildiği zaman korkmamayı, yapılacak tüm müdahalelerin onun ve bebeğinin lehine olduğunu bilerek bebeklerini karşılamaya hazırlanıyorlar.
Doğumda anneye cesaret verecek, ortamın sakin olmasını sağlayacak, doktorla ekip çalışması yapacak, aileyi bilgilendirecek profesyonel bir rehberin olması doğumun kolay ve daha kısa sürede gerçekleşmesine yardımcı olur. Anne adayı, doğum sırasında profesyonel olduğuna güvendiği ebesine daha çok güvenir. Güven duyan anne stresten kurtulur. Stresten arınan anne dış olaylara değil sadece bebeğine odaklanır hayal eder, elinden geleni yapar ve mutlu sona ulaşır.

DOĞUM KOÇU ANNEYİ RUHSAL OLARAK NASIL HAZIRLAR?
Doğum Koçu, anne adayına annelik desteği verir. Böylece anne; bedenine, aklına, kendine ve bebeğine güven duyar, en yüksek tatmini yaşar, stresi azalır. Eğitim almış bu kişiler doğumun fizyolojisini ve annenin duygusal ihtiyaçlarını iyi bilir. Gebeliğin, doğumun ve lohusalığın doğal süreçler olduğuna anneyi ikna eder. Anneyi bilgilendirerek doğuma duygusal ve fiziksel olarak hazırlar.
Doğum sırasında da anne adayına güven vererek, çeşitli tekniklerle rahatlatarak, cesaretlendirerek bilgilendirir. Doğumun anne için doğal ve rahat geçmesini sağlar. Anne adayına doğum dalgalarıyla daha kolay başa çıkması için nefes teknikleri uygulayarak açılma fazının mükemmel geçmesine, bebeğe oksijen gitmesine yardımcı olur.

GEBE KOÇLARINA NASIL ULAŞABİLİRSİNİZ?
İstanbulsaglik.gov.tr adresinden ücretsiz gebe kurslarının olduğu hastanelere ulaşabilirsiniz.
MİNE ARSLAN (instagram: gebe_kocu_mine) : İstanbul üniversitesi 2005 ebelik bölümü mezunu, Bilgi üniversitesi gebe koçu ve eğitici eğitmenliği, Kişisel gelişim sertifikası (Erkan DEMİR) , bebek bakımı ve emzirme uzmanı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum